Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Gazprom samaksājis Ukrainai 2,9 miljardus dolāru

Krievijas enerģētikas uzņēmums Gazprom samaksājis 2,9 miljardus dolāru Ukrainas uzņēmumam Naftogaz, lai noregulētu ieilgušo strīdu par tranzīta izmaksām gāzes transportēšanai uz Eiropu, piektdien paziņoja kompānija.

"Gazprom veicis 2,9 miljardu dolāru maksājumu atbilstoši Stokholmas arbitrāžas tiesas lēmumam," pavēstīja Gazprom preses pārstāve.

Gazprom vadītājs Aleksejs Millers pagājušajā nedēļā pieņēma noregulējuma nosacījumus, ko sākotnēji jau 2018.gada februārī Stokholmā lika izpildīt arbitrāžas tiesa.

Gazprom lēmumu maksāt tiesas noteikto summu Naftogaz pieņēma pēc abu pušu 20.decembrī panāktās vienošanās par Krievijas gāzes tranzītu uz Eiropu.

Naftogaz izpilddirektors Jurijs Vitrenko apstiprinājis naudas pārskaitīšanu no Gazprom.

Stokholmas arbitrāžas tiesa 2018.gada 28.februārī Naftogaz un Gazprom strīdā par gāzes tranzītu lēma par labu Ukrainas kompānijai un lika Gazprom samaksāt Naftogaz 2,56 miljardu dolāru kompensāciju par saistību nepildīšanu attiecībā uz tranzīta apjomu.

Tiesvedība Stokholmas arbitrāžas tiesā starp abām kompānijām par gāzes piegādēm Ukrainai un tranzītu ilgst kopš 2014.gada.

Viena no Naftogaz prasībām pret Gazprom bija par līgumā noteiktā minimālā gāzes tranzīta apjoma nesasniegšanu. Saskaņā ar līgumu minimālais apjoms, kas Gazprom jātransportē caur Ukrainu, ir 110 miljardi kubikmetru gāzes gadā, taču 2009.-2013.gadā ikgadējais apjoms bija aptuveni 94 miljardi kubikmetru gāzes.

Stokholmas arbitrāžas tiesa 2018.gada 28.februārī nosprieda, ka par nepietiekamajiem tranzīta apjomiem Gazprom jāmaksā Naftogaz kompensācija 4,63 miljardu dolāru apmērā. Ņemot vērā arbitrāžas tiesas apmierināto Gazprom pretprasību Naftogaz samaksāt parādu par piegādāto gāzi 2,019 miljardu dolāru apmērā, Krievijas kompānijai maksājamā kompensācija tika samazināta līdz 2,56 miljardiem dolāru.

Taču Gazprom kompensāciju atteicās maksāt un arbitrāžas tiesas lēmumu pārsūdzēja Stokholmas apelāciju tiesā, kur sēdes bija paredzētas nākamā gada septembrī-oktobrī.

Tikmēr Naftogaz centās panākt parāda piedziņu citu valstu tiesās un Gazprom aktīvu arestu Šveicē, Lielbritānijā, Nīderlandē un Luksemburgā.

 

Top komentāri

reptilis
r
...nu,re - var tur tādas laenas pukstēt ES parlamentā,bet Trampa sankcijas Ziemeļu straumei dod Reālu rezultātu. Ukraina bija prasījusi Vācijai militāru palīdzību,bet esot atteikta...ASV vienīgais drošības garants Eiropā!
Brīvības gāze
B
Krievija zaudēja gāzes trubu kā ieroci. Kur var tā nolaist valsti, ka milzīgajā Krievijā nav pašiem savu cauruļu likšanas kuģu, ka ir tāda atkarība no ārzemju firmām un nav plāna B. Ar savu Nord Stream Krievija panāca to, ka Polija pilnībā atsakās no Krievijas gāzes pēc 2 gadiem un jau saņem gāzi no Katāras un ASV. Un ASV ar 2020 dubulto gāzes eksportu. PSRS sabruka dēļ tās iesasistīšanās cīniņā pret ASV ekonomiku un tā sabruka. Krievija izskatās, ka mazohistiski kāpj uz tā paša grābekļa.
Ekharts
E
Jega no tam jeņķu sankcijām nav nekāda,jo Nord Stream 2 pabeigs jebkurā gadijumā.Lētā krievu gāze ir vajadzīga Vācijas ekonomikai,tātad,arī ES.Amerikāņu lēmums ir,visdrīzāk,domāts ASV iekšpolitiskai lietošanai.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievu lidlaukā Krimā atskanējuši sprādzieni

Naktī uz trešdienu atskanējuši sprādzieni krievu okupētajā Krimas pussalā netālu no Džankojas kara lidlauka, vēsta lietotnes Telegram kanāls Astra un citi vietējie mediji.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits