Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Microsoft: Pieaug kiberuzbrukumu skaits valstu kritiskajai infrastruktūrai

Laika posmā no 2021.gada jūlija līdz 2022.gada jūnijam būtiski pieaudzis kiberuzbrukumu skaits, kas vērsti pret valstu kritisko infrastruktūru, to īpatsvaram citu nacionāla līmeņa kiberdraudu vidū sasniedzot 40%, kas ir par 20 procentpunktiem vairāk nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš, liecina Microsoft jaunākā globālā digitālā aizsardzības ziņojuma dati.

"Microsoft" pārstāvji aģentūrai LETA norāda, ka kiberdrošība būtiski pasliktinājusies kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā.

No Krievijas īstenotie kiberuzbrukumi lielā mērā vērsti ne tikai pret Ukrainas kritisko infrastruktūru, bet arī NATO dalībvalstīm - 90% Krievijas uzbrukumu, ko "Microsoft" konstatējis pēdējā gada laikā, bijuši vērsti pret NATO dalībvalstīm.

Ziņojumā secināts, ka straujo kāpumu uzbrukumos valstu kritiskajai infrastruktūrai lielā mērā izraisījis Krievijas mērķis nodarīt kaitējumu Ukrainas infrastruktūrai un agresīvā spiegošana, kas vērsta pret Ukrainas sabiedrotajiem, tostarp ASV. Tāpat Krievija intensificējusi mēģinājumus kompromitēt informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmumus, lai nodarītu kaitējumu vai iegūtu izlūkdatus no šo uzņēmumu valsts aģentūru klientiem NATO dalībvalstīs.

Vienlaikus Krievija nav vienīgā valsts, kas agresīvu politisko retoriku un fizisku agresiju nereti kombinē ar kiberuzbrukumiem. Kiberdrošības situācijas pasliktināšanās saistīta arī ar situāciju Irānā, Ziemeļkorejā un Ķīnā.

Vienlaikus kibernoziedzības ekonomikas industrializācija arvien pazemina dalībai tajā nepieciešamo prasmju līmeni, kā arī nodrošina arvien plašāku piekļuvi dažādiem šim arodam nepieciešamajiem rīkiem un infrastruktūrai, tāpēc kibernoziedzības līmenis arvien pieaug. Tiek lēsts, ka pagājušajā gadā ik sekundi notikušo uzbrukumu skaits parolēm palielinājās par 74%, un daudzi no šiem incidentiem tālāk veicināja izspiedējvīrusu uzbrukumus, kā rezultātā vairāk nekā divas reizes pieauga arī izpirkuma maksu pieprasījumu apjoms, norāda "Microsoft" pārstāvji.

Tāpat ziņojumā minēts, ka ārvalstu aģenti nereti izmanto ārkārtīgi efektīvas darba metodes, kas bieži līdzinās kiberuzbrukumiem, lai ar propagandas ietekmi grautu uzticību un ietekmētu sabiedrisko domu gan iekšzemes, gan starptautiskā mērogā.

Ziņojumā cita starpā analizēta arī Krievijas mērķtiecīgā rīcība, lai ar dažādiem instrumentiem un metodēm pārliecinātu gan savus, gan daudzu citu valstu pilsoņus, ka tās iebrukumam Ukrainā bijis attaisnojams. Tāpat konstatētas Krievijas propagandas aktivitātes, kuru mērķis ir rietumos diskreditēt Covid-19 vakcīnas, bet popularizēt to efektivitāti savā valstī. Kā norāda "Microsoft", šāda veida informatīvās operācijas arvien vairāk pārklājas ar kiberuzbrukumiem.

Tāpat ziņojuma autori norāda, ka vislabākā aizsardzība pret uzbrukumiem joprojām ir laba kiberhigiēnas prakse, kā arī datu glabāšana mākonī.

Viens no galvenajiem ieteikumiem risku mazināšanai ikdienā ir drošības pamatprincipu ievērošana - izmantot daudzfaktoru autentificēšanu, atjaunināt lietotās programmas un izmantot drošības ielāpus, apzināti izvērtēt, kam piešķirta privileģēta piekļuve sistēmām, kā arī izmantot jebkura vadošā pakalpojuma sniedzēja piedāvātos mūsdienīgos drošības risinājumus.

Uzņēmums SIA "Microsoft Latvia" reģistrēts 1999.gadā, un tā pamatkapitāls ir 39 800 eiro, liecina informācija "Firmas.lv". Uzņēmuma apgrozījums pagājušajā finanšu gadā, kas ilga no 2020.gada 1.jūlija līdz 2021.gada 30.jūnijam, bija 4,289 miljoni eiro, kas ir par 3,9% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa samazinājās par 18,1% un bija 372 782 eiro.

Uzņēmums pilnībā pieder ASV reģistrētajam "Microsoft Corporation".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits