Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

SpaceX kosmosa kuģis veiksmīgi saslēdzies ar Starptautisko kosmosa staciju

ASV privātā uzņēmuma SpaceX kosmosa kuģis ar diviem amerikāņu astronautiem, kas sestdien startēja no Kenedija kosmosa centra Floridā, svētdien pēc 19 stundu lidojuma veiksmīgi saslēdzies ar Starptautisko kosmosa staciju (SKS)

Saslēgšanās notika plkst.17.16 pēc Latvijas laika. Pēc virknes manevru kuģis automātiskajā režīmā saslēdzās ar SKS, kas tobrīd atradās virs Ķīnas ziemeļiem un Mongolijas.

Nepilnas trīs stundas vēlāk pēc spiediena izlīdzināšanās slūžu kamerā un hermētisma pārbaudēm tika atvērta stacijas lūka un ASV Nacionālās Aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) astronauti Bobs Bēnkens un Daglass Hērlijs iegāja Starptautiskajā kosmosa stacijā, kur viņus sagaidīja amerikāņu kolēģis Kriss Kesidijs un Krievijas kosmonauti Ivans Vāgners un Anatolijs Ivanišins.

Paredzams, ka stacijā viņi pavadīs vienu līdz trīs mēnešus, bet ne ilgāk kā 110 dienas. Šai laikā viņi turpinās pārbaudīt kuģi un palīdzēs pārējiem kolēģiem. 

Hērlijs izteicis cerību, ka šī misija iedvesmos amerikāņus laikā, kad pasauli nomāc Covid-19 pandēmija.

Tas ir pirmais ASV pilotējamais lidojums kosmosā kopš 2011.gada, kad tika izbeigta atspoļkuģu izmantošana. Kopš tā laika ASV astronauti devušies uz SKS ar Krievijas kosmosa kuģiem Sojuz.

Pirmais SpaceX pilotējamais lidojums Vašingtonai ir būtisks divu iemeslu dēļ - pirmkārt, lai pārtrauktu NASA atkarību no Krievijas, un, otrkārt, lai gūtu ietekmi privātajā Zemes zemās orbītas tirgū, kas atvērts tūristiem un uzņēmējiem.

Papildināts no 2.rindkopas.

Top komentāri

reptilis
r
Apsveicu!
spriidiic
s
Pirmais SpaceX pilotējamais lidojums , apm. 2x lētāka lidošana uz un no SKS - 90mio Sojuzs : 50mio Dragon Heavy . Dažādu pavadoņu (automātiskie) jau tagad atspieduši no Roskosmos 2/3 klientu . Good job !
Bijušais zemessargs
B
Vienreizēji, esmu sajūsmā par amerikas tehnoloģijām, kas apsteidz krievus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits