Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Viedtālruņu zombiji rada haosu ielās

Lai gan lielākā daļa kājāmgājēju Tokijā ir ierakušies savos viedtālruņos rakstot ziņojumus, pārbaudot e-pastu vai spēlējot spēles, viņi pamanās izvairīties no citiem gājējiem, riteņbraucējiem un automašīnām. Pieaugošais moderno tehnoloģiju lietotāju skaits sāk apgrūtināt satiksmi Japānas galvaspilsētā.

Ne tikai Tokija, bet arī Londona, Ņujorka un Honkonga kļūst par vietām, kur gājēji sāk atgādināt lēni ejošus, neko neredzošus zombijus, raksta aģentūra AFP. Modernās pasaules iedzīvotāju ieradums, lietot viedtālruni pārvietojoties, traucē ne tikai citiem satiksmes dalībniekiem, bet arī apdraud gan pašu telefonu lietotāju, gan apkārtējo drošību. 

41% no negadījumiem, kas saistīti ar mobilajiem tālruņiem rodas tad, kad cilvēki lieto šīs ierīces pārvietojoties, skaidrojis Tokijas ugunsdzēsības departamenta pārstāvis Tetsuja Jamamato.

"Ja cilvēki turpinās staigāt skatoties telefonos, manuprāt, mēs redzēsim arvien pieaugošu nelaimes gadījumu skaitu," saka Jamamato un piebilst, ka pēdējo četru gadu laikā uz slimnīcu ir vesti 122 cilvēki pēc tam, kad iekļuvuši nelaimes gadījumā, ko izraisījis cilvēks ar viedtālruni.

Ir gadījušies humoristiski gadījumi, kad cilvēki ietriecas laternu stabos vai aizķeras aiz suņiem, taču ir arī krietni dramatiskāki gadījumi - kādu vīrieti notrieca vilciens, jo viņš, skatoties tālrunī, bija apstājies uz dzelzceļa pārejas.

Vairāk nekā pusei Japāņu ir viedtālruņi un skaitlis turpina pieaugt. Pēc Japānās telekomunikācijas kompānijas pētījuma, skatoties telefonā, cilvēka redzes leņķis ir tikai 5% no tā, kāds tas ir skatoties uz priekšu.

Uzņēmums arī veica datorsimulāciju, lai noskaidrotu, kas notiktu, ja Šibujas gājēju pārejā, kura ir viena no centrālajām gājēju pārvietošanās vietām Tokijā, visi (Šibujas pāreju ikdienā šķerso ap 1500 cilvēku vienlaicīgi), kas šķērsotu ielu skatītos tālrunī. Rezultāti attēloja dramatisku situāciju – 446 sadursmes, 103 cilvēki nogāzti, 21 telefons nomest. Tikai trešdaļa cilvēku  Šibujas pāreju šķērsotu bez sadursmes.

Interesants izrādījās fakts, ka tikai daži no nogāztajiem kritienā būtu izlaiduši telefonu no rokām. Pirms pāris mēnešiem Japānas mediji ziņoja, ka gandrīz puse no līķiem, kurus atguva pēc Ontake vulkāna izvirduma Japānas Honšu salā septembrī, tika atrasti ar rokās sagrābtiem tālruņiem, dažos tālruņos, kuri vēl darbojās, bija redzamas lavas un dūmu fotogrāfijas.

Apzinoties satiksmes riskus, kompānija Suzuki izveidojusi izglītojošu multiplikācijas filmu par zaķi un bruņurupuci, kas demonstrē skolēniem to kādēļ ir bīstami neskatīties uz ceļu. Multiplikācijas filmā zaķis paskrien garām lēnajam bruņurupucim, taču tādēļ, ka skatās viedtālrunī, nepamana bedri un tajā iekrīt.  

Japānas tirgum izstrādātas arī aplikācijas, kas viedtālruņa ekrānā brīdina par šķēršļiem, vai stūrītī attēlo ietvi telefona sākumekrānā.

Savukārt, kādā Ķīnas atrakciju parkā ietve ir sadalīta divās daļās - viena tālruņu lietotājiem un viena parastajiem gājējiem.

Pēc kompānijas TNS datiem Latvijā 2013. gadā viedtālrunis bija katram 5. iedzīvotājam.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits