Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Aicina Covid-19 ēnā neaizmirst citas vakcīnas

Uzmanība, kas pasaulē pievērsta vakcinācijas pret Covid-19 kampaņām, tajā izmantoto vakcīnu pieejamībai un drošībai, ir aizēnojusi pastāvīgos centienus ikdienā panākt to, lai iespējami vairāk cilvēku pasaulē vakcinētos pret citām slimībām. Daudzas slimības, kas kādreiz ar tām inficētajiem izraisīja smagus un ilgstošus veselības traucējumus vai pat nāvi, ir izdevies uzveikt, tieši pateicoties valstiskajām imunizācijas programmām.

Pēdējo gadu laikā gan tās atsevišķos reģionos sākušas buksēt, mazinoties vakcinēto cilvēku skaitam. Covid-19 pandēmijas laikā šī bremzēšana pastiprinājusies, liekot veselības aizsardzības ekspertiem izteikt bažas par atsevišķu, lielākoties jau sabiedrībā izskaustu slimību atkalatgriešanos, raksta medicīnas žurnāls The Lancet.
 

Imunizācijas programma

ANO Pasaules Veselības organizācija (PVO) no šodienas līdz 30. aprīlim aizvadīs Pasaules imunizācijas nedēļas pasākumus, kuros paredzēts pievērst pastiprinātu uzmanību tam, kādā stāvoklī atrodas imunizācijas pret vakcīnnovēršamām slimībām centieni, kā Covid-19 pandēmija tos ietekmējusi un kas jādara, lai laikā, kad palielinās cilvēku aktivitāte vakcinācijā pret Covid-19, netiktu bremzēta vakcinācija pret citām slimībām.

Jau šodien PVO publiskos jauno Imunizācijas programmu laikaposmam līdz 2030. gadam (Immunization Agenda 2030), kurā aprakstīta globālās vakcinācijas vīzija un stratēģija nākamajai desmitgadei, ņemot vērā secinājumus, kas izriet no pieredzes, kas gūta, cenšoties pildīt Globālo vakcinācijas rīcības plānu laikaposmam no 2011. līdz 2020. gadam.

Analizējot līdzšinējās sekmes, PVO ir secinājusi, ka jau pirms Covid-19 pandēmijas sākuma centieni pret dažādām slimībām vakcinēt iespējami lielāku cilvēku daļu sāka bremzēties. Īpaši tas bija vērojams nabadzīgākajos reģionos vai valstīs, kuras postīja karadarbība vai dabas katastrofas. Savukārt attīstītajās valstīs palielinājās dažādu sazvērestību teoriju piekritēju un pretvakcinācijas kustību aktivitātes, kuru dēļ dažas valdības bija spiestas pieņemt lēmumus par stingrākiem obligātas bērnu vakcinācijas pret atsevišķām slimībām noteikumiem.

Piemēram, PVO un UNICEF apkopotie dati rāda, ka desmitgades laikā globālā ar pirmo devu pret masalām vakcinēto proporcija saglabājusies 84–85% līmenī. Tiesa, tajā pašā laikaposmā ir izdevies paplašināt to slimību loku, pret kurām notiek plaša vakcinēšana, iekļaujot šajā procesā arī jaunas vakcīnas pret rotavīrusu un B hepatītu. Tomēr, kā izvērtējumā atzīst PVO eksperti, nav izdevies pietiekami efektīvi panākt nevienlīdzības mazināšanu vakcīnu pieejamībā un ietekmēt daudzu valstu vakcinācijas politiku, kas nav atbilstoša PVO nospraustajiem vakcinācijas mērķiem.
 

Bažas par uzliesmojumiem

PVO atgādina, ka pēdējo 30 gadu laikā bērnu mirstību pasaulē izdevies samazināt vairāk nekā par 50%, lielā mērā pateicoties vakcinācijai. Vakcīnas tagad palīdz cilvēkus pasargāt vairāk nekā pret 20 slimībām – no pneimonijas, masalām, garā klepus un dzemdes kakla vēža līdz ebolai. Vakcīnas ļāvušas cilvēcei atbrīvoties no bakām un pietuvoties no poliomielīta brīvai pasaulei.

Taču, kā uzsver The Lancet, ir ļoti būtiski, kā jaunā pasaules imunizācijas programma tiks ieviesta Covid-19 laikmetā, kad liela daļa finansējuma ir iztērēta citām vajadzībām. Pandēmija jau ir ietekmējusi imunizācijas cikla rutīnu. Ceļošanas ierobežojumi, mediķu novirzīšana Covid-19 ārstēšanai, medicīniskā aprīkojuma deficīts un tā piegādes ķēžu sabrukšana daudzās valstīs rada risku, ka, mīkstinot pandēmijas dēļ noteiktos ierobežojumus, var sākties citu ar vakcīnām novēršamu slimību uzliesmojumi. Tāpēc jau tagad valdībām paralēli vajagot plānot pasākumus vakcinācijas pret citām slimībām rutīnas atjaunošanai. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits