Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Ankaras terora aktā vaino kurdus

Turcijas līderi vaino kurdu nemierniekus trešdien Ankarā notikušajā terora aktā un apsolījuši spert bargus atbildes soļus. Turku armija jau vairākas dienas apšauda kurdu Tautas pašaizsardzības spēku (YPG) kaujiniekus, kuri kontrolē plašas teritorijas Sīrijas ziemeļrietumos. Sīrijas kurdi uzskata, ka Turcijas valdība izmantos uzbrukumu Ankarā, lai attaisnotu rietumvalstu nosodīto militāro ofensīvu pret YPG.

Sprādzienā, kas trešdienas vakarā nogranda Ankaras administratīvajā centrā, kurā atrodas Turcijas parlamenta, valdības un bruņoto spēku vadības štāba ēkas, dzīvību zaudēja vismaz 28 cilvēki, bet vairāk nekā 60 guva ievainojumus. 26 bojāgājušie bija karavīri. Viņi atradās militāro transportlīdzekļu kolonnā, kas bija apstājusies pie luksofora brīdī, kad eksplodēja tuvumā esoša automašīna.

Turcijas premjerministrs Ahmets Davutoglu ceturtdien paziņoja, ka automašīnā ievietotās sprāgstvielas detonējis kāds 1992. gadā Ziemeļsīrijā dzimis vīrietis, kurš esot bijis YPG kaujinieks. Viņam palīdzību sniegusi Turcijā un Rietumos par teroristisku organizāciju pasludinātā Kurdistānas strādnieku partija (PKK), kas kopš 1984. gada cīnās par kurdu pašnoteikšanos Turcijā.

Ceturtdien sprādzienā Turcijas dienvidaustrumos, kurus apdzīvo pārsvarā kurdi, vēl vienā sprādzienā nogalināti vismaz seši karavīri.

Ar YPG saistītā Demokrātiskās vienotības partija (PYD) kategoriski noraidījusi Sīrijas kurdu kaujinieku saistību ar uzbrukumu Ankarā. "Viņi Turciju neuzskata par ienaidnieku," PYD vicelīderis Salehs Muslims sacīja Reuters. Viens no PKK dibinātājiem Džemils Bajiks kurdu ziņu aģentūrai Firat sacījis, ka nezina, kas ir atbildīgs par sprādzienu, bet minēja, ka tā varētu būt atbilde uz "slaktiņiem Kurdistānā".

Kurdu līderu paziņojumi nepārliecināja Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu. "Pat ja YPG un PKK vadītāji noraida saistību ar uzbrukumu, mūsu rīcībā ir pierādījumi, ka viņi stāvēja aiz tā," viņa teikto kādā turku televīzijā citē BBC. Terora akta dēļ viņš atcēla vizīti uz Azerbaidžānu.

YPG ir efektīvi cīnījušies pret džihādistu kustību Islāma valsts (IV), tādēļ to atbalsta ASV. Savukārt Krievijas gaisa triecieni Sīrijas opozīcijas spēku pozīcijām palīdzējuši YPG sagrābt teritorijas, kas iepriekš atradās dumpinieku kontrolē.

Turcija bažījas, ka YPG panākumi Ziemeļsīrijā var uzkurināt kurdu separātismu pašu mājās, tāpēc pagājušajā nedēļā sāka apšaudīt Sīrijas kurdu kaujinieku pozīcijas. ASV un Eiropas Savienība mudinājušas Turciju pārtraukt ofensīvu pret YPG, bet ANO Drošības padome aicinājusi Turciju"ievērot starptautiskos likumus".

Turki vērsušies arī pie Krievijas, kuras gaisa triecieni pa Ankaras atbalstīto nemiernieku pozīcijām Ziemeļsīrijā pie Turcijas robežas palīdzējuši kurdu kaujiniekiem. "Vēlos brīdināt Krieviju, lai tā neizmanto šo teroristu grupējumu pret nevainīgiem cilvēkiem Sīrijā un Turcijā," sacīja Davutoglu. "Krievija nosodīja vakardienas uzbrukumu, bet ar to nepietiek. Visiem, kas slēpti izmanto teroristiskas organizācijas [saviem mērķiem], jāsaprot, ka šis terora spēles bumerangs atgriezīsies un viņi no tā cietīs pirmie."

Visu rakstu lasiet piektdienas, 19.februāra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits