Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

ANO: Afganistānas kaujās pieaug cietušo civiliedzīvotāju skaits

Afganistānā upuru skaits civilpersonu vidū 2014. gada pirmajā pusē pieaudzis par 24%, atklājot situācijas pasliktināšanos laikā, kad valsti pamet starptautiskie spēki, liecina ANO trešdien publicētie dati.

Ir pastiprinājušās kaujas, un tajās tagad iet bojā un ievainojumus gūst vairāk cilvēku nekā paštaisītu spridzekļu sprādzienos. Konflikts visā valstī vēršas plašumā un krustugunīs arvien vairāk iekļūst sievietes un bērni, ziņo ANO. Straujais upuru skaita kāpums norāda uz Afganistānas nedrošo situāciju laikā, kad valstī valda bažas apšaubīto prezidenta vēlēšanu dēļ.

Prezidenta amata kandidāts Abdulla Abdulla ir atteicies pieņemt vēlēšanu rezultātus, pamatojoties uz aizdomām par krāpšanos. Tas rada bailes par augošo etnisko spriedzi un sadursmēm konkurentu atbalstītāju starpā, kā tas notika no 1992. gada līdz 1996. gadam notikušajā pilsoņu karā.

"Afganistānas konflikts 2014. gadā mainās, un palielinās uz zemes notiekošo cīņu skaits civiliedzīvotāju pilnos rajonos. Situācijas ietekme uz neaizsargātiem afgāņiem ir iznīcinoša," brīdināja ANO īpašais pārstāvis Afganistānā (UNAMA) Jans Kubišs.

Šī gada pirmajos sešos mēnešos UNAMA ir reģistrējusi 4853 karā cietušus civiliedzīvotājus, kas ir par 24% vairāk nekā tai pašā laika periodā 2013. gadā. No tiem 1564 ir gājuši bojā un 3289 ievainoti. 2014. gadā 40% upuru ir tieši uz zemes notiekošajās cīņās.

Pēdējās nedēļās novērojamas sīvas kaujas Afganistānas dienvidu Helmandas provincē, kur afgāņu armija un policija dod prettriecienu pēc 800 teroristu uzbrukuma. Šo teritoriju vēl tikai maijā pameta ASV armija. Tā kā NATO spēki atstāj reģionu, tuvākie mēneši būs pārbaudījums ASV armijas trenētajiem Afganistānas drošības spēkiem. Apmācības notikušas no 2001. gada, kad no valsts tika padzīti talibu kaujinieki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits