Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

ANO: Pasaule piedzīvo nepieredzētu bēgļu skaita pieaugumu (papildināts 9:37)

Jau piekto gadu pēc kārtas kopējais bēgļu skaits - cilvēku, kas kara dēļ ir spiesti pamest savu mītnes vietu - pasaulē ir pieaudzis, teikts pirmdien publicētajā ANO Bēgļu aģentūras (UNHCR) ziņojuma par globālo situāciju bēgļu jomā Global Trends. 

Kopš 2011. gada, kad bēgļu skaits bija 10,4 miljoni, cilvēku, kuri spiesti pamest savas mītnes vietas skaits pasaulē pieaudzis par 55% un, pēc ANO aplēsēm ir  21,3 miljoni. Kā norādīts ziņojumā galvenokārt lielais pieaugums saistīts ar notikumiem Sīrijā, kuras iedzīvotāji sastādi pusi no jaunajiem bēgļiem 2015. gadā. Tāpat nozīmīgs daudzums nāk no Afganistānas, Burundi un Dienvidsudānas. 

2015.gada beigās vairāk kā puse bēgļu (apmēram 8,8 miljoni) atradās Eiropā un Subsahāras Āfrikā. 

No Sīrijas bēgļu gaitās devušies apmēram 5 miljoni cilvēku.

Kopumā katru minūti 2015. gadā apmēram 24 cilvēki bijuši spiesti doties prom no savām mājām.  

Kopumā, ka ziņojumā norādīts, valstīs, kuras ir zem ANO mandāta ir apmēram 63,9 miljoni cilvēku, kas spiesti pārvietoties savā valstī, meklēt patvērumu vai doties bēgļu gaitās, bet visā pasaulē kopumā varētu būt vairāk kā 65 miljoni šādu cilvēku, kas, kā skaidro aģentūra, ir vairāk cilvēku nevis apdzīvo visu Franciju un, pēc cilvēku skaita būtu 21. lielākā valsts pasaulē. Tas, kā skaidroja Grandi, ir 10% pieaugums kopš 2014. gada. 

6%, ieskaitot Turciju un Ukrainu, ir eiropieši, kas spiesti pamest mājas, 12% no Dienvidamerikas un Ziemeļamerikas, 29% no Āfrika, 39 no Tuvajiem Austrumiem un Ziemeļāfrikas, 14 no Āzijas un Klusā okeāna reģiona.  

Sīrijā, Irākā un Kolumbijā ir lielākais skaits cilvēku, kas devušies bēgļu gaitās savas valsts ietvaros.   

ANO Augstā komisārs bēgļu jautājumos Filipo Grandi norādījis, ka 2015. gads ir sasniedzis lielāko bēgļu skaitu, ko ANO savas 60 darbības gados ir pieredzējis. "Uz šīs traģiskā fona, strīdīga politiskā retorika par patvēruma un migrācijas jautājumiem kā arī satraucošie ksenofobijas līmeņi, apdraud starptautiskās vienošanās, kas pasargā tos, kuri ir spiesti bēgt no kara un vajāšanas," savā paziņojumā norādījis Grandi. 

"Tā vietā lai dalītos ar nastu, mēs redzam aizvērtas robežas, tā vietā, lai būtu politiskā griba, ir politiskā paralīze. Humānās organizācijas, kā mana, ir atstātas tikt galā ar sekām, vienlaikus cīnoties, lai glābtu dzīvības ar ierobežotu budžetu," sacīja komisārs, skaidrojot, ka nedrīkst aizmirst starptautiskās vienošanās, kas paredzētas, lai palīdzētu cilvēkiem, kuri bez savas vainas ir zaudējuši savas mājas.   

Visvairāk bēgļus uzņēmusi Turcija - 2,5 miljonus, Pakistāna - 1,6 miljonus, bet Libāna - 1,1 miljonu. 

papildināta visa ziņa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits