Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +11 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Antarktikā izveidojies jauns lielākais aisbergs

Antarktikā no Ronnes šelfa ledāja Vedela jūrā ir atdalījies aisbergs, kas pašlaik ir lielākais pasaulē, paziņojusi Eiropas Kosmosa aģentūra. Deutsche Welle vēsta, ka aisberga, kuram dots nosaukums A-76, platība ir ap 4320 kvadrātkilometriem. Tas pēc formas atgādina Manhetenu Ņujorkā, taču ir vairāk nekā 70 reižu lielāks un mazliet lielāks par Spānijai piederošo Maļorkas salu. Aisbergs ir ap 170 kilometriem gars un ap 25 kilometriem plats.

A-76 atdalīšanos no Ronnes šelfa ledāja pirmie pamanīja pētnieki no organizācijas British Antarctic Survey. Pēc tam to apstiprināja ar Eiropas Savienības Copernicus Sentinel-1 misijas satelīta iegūtajiem attēliem.

Livescience.com raksta, ka, tā kā šelfa ledājs, no kura atlūza aisbergs, atrodas peldus stāvoklī, A-76 atdalīšanās tieši neietekmē jūras līmeņa izmaiņas. Taču šelfa ledāji palīdz palēnināt glečeru un ledus straumju ieplūšanu jūrā. Tāpēc netieši šelfa ledāja daļas zaudēšana eventuāli veicina jūras līmeņa celšanos, liecina ASV Nacionālā sniega un ledus datu centra analīze.

Zinātnieki uzskata, ka cilvēku darbības rosinātās klimata pārmaiņas nav vainojamas A-76 atdalīšanās procesā. Lora Geriša no British Antarctic Survey raksta Twitter, ka A-76 un tā "kaimiņa" A-74 atdalīšanās ir daļa no dabiskā cikla šelfa ledājā, no kura tik liels aisbergs nebija atdalījies desmitgadēm ilgi. Zinātnieki turpinās ar satelītu izsekot A-76 pārvietošanos. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievija izraida divus Latvijas diplomātus

Krievijas Ārlietu ministrijā ceturtdien Latvijas pagaidu pilnvarotajai lietvedei iesniegta nota par divu Latvijas diplomātu izraidīšanu, aģentūrai LETA apstiprināja Latvijas Ārlietu ministrij...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits