Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Asada režīms atkal izmantojis ķīmiskos ieročus

Karadarbības sagrautās Sīrijas autoritārajam prezidentam Bašāram el Asadam pakļautie spēki šonedēļ kārtējo reizi apsūdzēti ķīmisko ieroču izmantošanā pret civiliedzīvotājiem. Aculiecinieki apgalvo, ka otrdien no Sīrijas armijas helikoptera virs opozīcijas kaujinieku kontrolēta rajona valsts otrajā lielākajā pilsētā Alepo nomestas vairākas mucas ar indīgo hlora gāzi.

Uzbrukumā nogalināts vismaz viens cilvēks, bet tā rezultātā vairāk nekā simt cilvēkiem parādījušās nopietnas elpceļu problēmas. Šī nav pirmā reize, kad Sīrijas valdība apvainota toksisku gāzu izmantošanā vairāk nekā piecus gadus ilgušajā karā.

Par iespējamo ķīmisko uzbrukumu Alepo priekšpilsētai Sukari informēja brīvprātīgo glābēju organizācija Syrian Civil Defence, kas darbojas pārsvarā dumpinieku kontrolētajos rajonos. Organizācija savā lapā sociālajā tīklā Facebook ievietojusi video, kurā redzami gārdzoši elpojoši bērni, kuriem uz sejas ir skābekļa maska. Video arī redzams, ka uzbrukumā ievainotajiem cilvēkiem tiek norautas drēbes un viņus noskalo zem ūdens strūklas.  

Alepo cilvēktiesību aktīvisti telekanāla Al Jazeera korespondentam apgalvojuši, ka otrdienas uzbrukuma upuriem bijuši tādi paši simptomi, kādi novēroti arī iepriekš, tāpēc esot pamats ticēt, ka tikusi izmantota hlora gāze. Britu laikraksts The Guardian, kam izdevies iepazīties ar mediķu ziņojumu, apgalvo, ka palīdzība sniegta vairākiem desmitiem cilvēku, kuriem bijis grūti elpot un sauss klepus, bet drēbes smirdējušas pēc hlora.  

Syrian Civil Defence arī pagājušajā mēnesī ziņoja par iespējamu hlora gāzes uzbrukumu opozicionāru kontrolētam rajonam Alepo. Toreiz dzīvību zaudēja četri cilvēki, bet vēl 55 guva ievainojumus. ANO solījusi izmeklēt šo incidentu un norādījusi, ka gadījumā, ja apstiprināsies aizdomas, to klasificēšot kā "kara noziegumu".  

Sīrijas valdība noraida, ka jebkad karadarbībā būtu izmantojusi toksiskas gāzes, un apgalvo, ka visus savā arsenālā esošos ķīmiskos ieročus ir iznīcinājusi 2013. gadā saskaņā ar Konvenciju par ķīmisko ieroču izstrādes, izgatavošanas, uzkrāšanas un pielietošanas aizliegumu un ķīmisko ieroču iznīcināšanu.  

Augustā mediju rīcībā nonāca ANO un Ķīmisko ieroču aizliegšanas organizācijas konfidenciāls ziņojums par rezultātiem gadu ilgušajai kopīgajai izmeklēšanai, kurā noskaidrots, ka el Asada režīma spēki ir atbildīgi par vismaz diviem ķīmisko gāzu uzbrukumiem 2014. un 2015. gadā. Abos uzbrukumos izmantota hlora gāze, un tie notikuši Idlibas provincē. Ziņojumā arī bija teikts, ka džihādistu kustība Islāma valsts 2015. gada augustā Sīrijas pilsētā Mare izmantojusi nāvējošo iprīta gāzi.  

Sīrijā dislocētās Krievijas militārpersonas nesen paziņoja, ka opozīcijas kaujinieki cīņās pret valdības spēkiem Alepo izmantojuši "indīgas vielas". 

Visu Ulda Ķezbera rakstu lasiet ceturtdienas, 8. septembra laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits