Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Atis Klimovičs. Signālu par Ukrainu

Eiropas Savienības asociācijas līgums ar Ukrainu ir jāparaksta, kaut arī apstākļi ļauj to nedarīt - prezidenta Viktora Janukoviča režīms tā arī nav ieklausījies Rietumu aicinājumā neturpināt politisko izrēķināšanos ar valsts galvas līdz šim spēcīgāko konkurenti, bijušo premjerministri Jūliju Timošenko.

Tā jārīkojas saskaņā ar Eiropas pašas interesēm, domājot par savienības ekonomiskajiem un politiskajiem izaicinājumiem nākotnē. Vērtējot stratēģiski - Ukraina, gluži tāpat kā Turcija, ir valsts, kuras integrācija ES ir ārkārtīgi nepieciešama, ja vien savienības mērķis ir globāla spēlētāja statuss. Atmetot nepamatotās bailes par sava tirgus aizsardzību, būs iespējams pamanīt, cik daudz iespēju sola padziļināta un brīva sadarbība ar šīm valstīm. Taču ES nav tikai vienīgi ekonomika, tā ir telpa ar kopēju kultūru un vēsturi, un, to paturot prātā, būs pietiekami argumentu par labu gan Ukrainas, gan Turcijas dalībai savienībā. No ukraiņiem nav jābaidās, varbūt jāpaiet viņiem pretim un kaut kas jādod avansā. Un tas nebūs nekas neparasts - kaut vai atskatoties uz Bulgārijas un Rumānijas piemēru. Arī aptaujas rāda, ka pāri par 70 procentiem ukraiņu atbalsta iestāšanos ES.

Ir pienācis laiks atrisināt neskaidrību Ukrainas jautājumā, kura risināšanas galvenie pretinieki tradicionāli meklējami Parīzē un Berlīnē. Varbūt vecās Eiropas patriarhiem beidzot vajadzētu ieklausīties poļos, zviedros, somos un baltiešos, kas, pie austrumu robežas dzīvodami, šī jautājuma būtību izprot ne vien emocionālāk, bet arī noteikti daudz konkrētāk.

ES signālu šobrīd ar milzu interesi gaida arī Maskavā, kas ar Ukrainu saista impēriski ambiciozos plānus par jaunas Eirāzijas savienības izveidošanu. Šiem plāniem treknu svītru pāri var pārvilkt Ukrainas integrācija ES, jo bez šīs valsts, kā savulaik precīzi izteicies ievērojamais amerikāņu starptautiskās politikas speciālists Bžežinskis, Krievijas impērijas atjaunošana nav iespējama. Turklāt Ukrainas pievienošanās demokrātisko valstu saimei atstātu nopietnu iespaidu arī uz pašu Krieviju, kur jau tā sākusies līdz šim galīgi neprognozēta sabiedrības viļņošanās. Šī iemesla dēļ solis pretim ukraiņiem būtu vērtējams arī kā atbalsts pārmaiņas gaidošajai Krievijas sabiedrības daļai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits