Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Austrālijā izdodas ceļmalā atrast astoņus milimetrus garu radioaktīvu kapsulu

Rietumaustrālijas štata varasiestādes paziņojušas, ka plašā meklēšanas operācijā izdevies "burtiski atrast adatu siena kaudzē" – zirņa lieluma radioaktīvu kapsulu, kas pagājušajā mēnesī pazuda, izkrītot no to transportējušās automašīnas, vēsta BBC.

Kalnrūpniecības uzņēmums Rio Tinto bija spiests atvainoties pēc tam, kad tika konstatēta astoņus milimetrus garās un 6 milimetrus diametrā platās kapsulas pazušana. Kapsula satur nelielu daudzumu cēzija-137, kas cilvēkiem var izraisīt ādas bojājumus, apdegumu vai staru slimību. Rietumaustrālijas veselības dienesta vadītājs Endrū Robertsons pagājušajā nedēļā medijiem skaidroja, ka cilvēka saskarsme ar šo kapsulu būtu, kā "pakļaut organismu desmit rentgenuzņēmumu izdarīšanai stundā". Tad cilvēks, vienkārši staigājot ap kapsulu, saņemtu tādu radiācijas līmeni, kādu dabiski saņem gada laikā.

Rio Tinto izmantoja kapsulu augsnes un materiālu blīvuma mērierīcē raktuvēs Rietumaustrālijas štata Kimberlijas reģionā. 12. janvārī apakšuzņēmēji mērierīci paņēma no raktuvēm, lai transportētu uz noliktavu 1400 kilometru attālās Pērtas priekšpilsētā. Kad tā tika izpakota pārbaudei 25. janvārī, atklājās, ka mērierīce ir pārlūzusi un radioaktīvā kapsula pazudusi. Bija pazudusi arī viena no skrūvēm, ar ko bija nostiprināts ierīces iepakojums.

Tika sākta plaša meklēšanas operācija. Ārkārtas situāciju dienesti izmantoja īpašas ierīces, tajā skaitā radioaktivitātes mērītājus, lai pārbaudītu ceļu, pa kuru virzījās kapsulu vedusī automašīna. Vakar meklēšanā iesaistītie paziņoja, ka kapsulas atrašanās vietu izdevies lokalizēt, kad mērierīces, ar ko bija aprīkota pa šo ceļu ar ātrumu 70 km/h braucoša automašīna, konstatēja radiāciju. Tad ar portatīvām radiācijas mērierīcēm ceļmalā divu metru attālumā no ceļa klātnes tika atrasta kapsula.

Ap kapsulas atrašanas vietu tika izveidota slēgtā zona, un to ievietoja svina konteinerā, lai ceturtdien transportētu uz drošas uzglabāšanas vietu Pērtā. Mazais smilšu tuksnesis, kurā atrada kapsulu, ir attāla un viena no vismazāk apdzīvotajām vietām valstī. Tikai viens no pieciem Rietumaustrālijas štata iedzīvotājiem dzīvo ārpus štata galvaspilsētas Pērtas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits