Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Āzijai sola pasaules ietekmīgākā reģiona godu

Ķīna līdz 2030. gadam apsteigs ASV un kļūs par pasaules lielāko ekonomiku, bet Āzija būs ietekmīgāka par Ziemeļameriku un Eiropu kopā ņemtām. Neraugoties uz to, Savienotās Valstis joprojām būs vienīgā superlielvara, liecina šonedēļ publicētais analītiskais pētījums Global Trends 2030, kas modelē globālās attīstības tendences.

ASV valdībai pakļautā Nacionālā izlūkošanas padome (NIC), kas ir pētījuma autors, apgalvo, ka globālā varas centra pārvietošanos no Rietumiem uz Āziju apliecinās četri rādītāji - iekšzemes kopprodukta izaugsmes temps, milzīgais iedzīvotāju skaits, apjomīgi militārie izdevumi un ieguldījumi tehnoloģijās.

«Ķīna, visticamāk, kļūs par lielāko ekonomiku dažus gadus pirms 2030. gada. Savukārt Eiropas, Japānas un Krievijas ekonomikas turpinās savu lēno relatīvo pagrimumu,» domā NIC.

Pētījumā arī teikts, ka straujā ekonomiskā izaugsme attīstības valstīs veicinās tehnoloģiskās inovācijas un uzņēmumu, ideju un kapitāla pieplūdumu šajos tirgos. Tādējādi tādu strauji augošu valstu kā Ķīnas, Indijas un Brazīlijas uzņēmumi īsā laikā kļūs konkurētspējīgi starptautiskā līmenī.

Neskatoties uz Ķīnas milzīgo ekonomisko ietekmi, gaidāms, ka ASV saglabās savu superlielvaras statusu, jo tā arī pēc nepilniem divdesmit gadiem būšot vienīgā valsts, kas spēs veidot plašas koalīcijas un mobilizēt centienus, lai stātos pretī globāliem izaicinājumiem. «Ķīna nenomainīs ASV uz globālās skatuves,» uzskata pētījuma autori. «Būt par lielāko ekonomiku obligāti nenozīmē būt par superlielvaru.» Ķīna apzinoties, ka tā nespēj organizēt procesus dažādos pasaules reģionos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits