Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Bažas un nosodījums par opozicionāru masveida aizturēšanu Honkongā

Asu kritiku pasaulē izraisījusi Ķīnas varasiestāžu šonedēļ masveidā veiktā opozicionāru aizturēšana Honkongā atbilstoši pērn pieņemtajam īpašajam Honkongas drošības likumam. Rietumvalstu valdības aicinājušas Ķīnu ievērot tās kādreiz dotos solījumus saglabāt honkongiešu tiesības un brīvības. Honkongas opozīcijas pārstāvji izteikuši bažas, ka Ķīnas varasiestādes ar šīs nedēļas arestiem parādījušas, ka turpmāk asi apkaros visus disidentisku un opozicionāru viedokļu paudējus.

BBC vēsta, ka trešdien Honkongā tika aizturēti 53 cilvēki, kas ir lielākā vēršanās pret demokrātiskajiem aktīvistiem kopš drošības likuma Honkongai pieņemšanas Pekinā pirms sešiem mēnešiem. Tolaik likuma pieņemšana izraisīja bažas, ka tas tiks izmantots, lai vērstos pat pret miermīlīgiem demonstrantiem, tā iznīcinot demokrātijas paliekas Honkongā. Tagad BBC aptaujātie aktīvisti saka, ka šīs bažas ir pilnīgi piepildījušās.

Trešdienas aizturēšanas tika veiktas plašā operācijā, kurā bija iesaistīts aptuveni tūkstotis nacionālās drošības policistu. Viņi pārstāv īpašu Honkongas policijas atzaru, kas tika izveidots, lai nodrošinātu nacionālā drošības likuma prasību pildīšanu.

Aizturētie cilvēki tiek vainoti mēģinājumā gāzt valdību. Viņi visi bija iesaistīti neoficiālu priekšvēlēšanu organizēšanā, kurās bija plānots izraudzīties opozīcijas kandidātus 2020. gadā paredzētajām Honkongas likumdošanas padomes vēlēšanām, kas gan tika atliktas. Aizturēto vidū bija gan pazīstami opozicionāri, gan jauni prodemokrātijas aktīvisti un 13 demokrātiskās opozīcijas priekšvēlēšanu kandidāti. Policija arī veica kratīšanu jau iepriekš aizturētā opozīcijas aktīvista Džošuas Vona mājās un trijos medijos.

Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāve Hua Čuņjina paziņojusi, ka aizturēšanas bija nepieciešamas, lai apturētu "ārējos spēkus un indivīdus, kuri sadarbojās, lai apdraudētu Ķīnas stabilitāti un drošību".

Amnesty International ir paziņojis, ka aizturēšanas bija "līdz šim skaidrākais pierādījums tam, kā nacionālās drošības likums tiek izmantots, lai sodītu ikvienu, kurš uzdrošinās izaicināt varu".

Lielbritānijas ārlietu ministrs Dominiks Rābs pauda viedokli, ka aizturēšanas ir uzbrukums tiesībām un brīvībām Honkongā, kuru aizsardzību paredz britu un Ķīnas deklarācija par teritorijas nodošanu Ķīnai 1997. gadā, ziņo Guardian.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits