Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Bolīvijā aizturēta eksprezidente Anjesa

Bijusī Bolīvijas pagaidu prezidente Žanīne Anjesa sestdien tikusi aizturēta saistībā ar 2019.gada politisko krīzi, kuras rezultātā viņa valsts galvas amatā nomainīja ilggadējo autoritāro kreiso populistu Evo Moralesu, paziņojis valdības ministrs Karlos Eduardo del Kastiljo.

"Es informēju Bolīvijas tautu, ka Žanīne Anjesa jau ir aizturēta un šobrīd atrodas policijas rokās," tviterī un feisbukā pavēstījis Kastiljo.

Kā ziņots, Anjesa piektdien tviterī ievietoja aizturēšanas orderi, kuru izdevusi prokuratūra, un paziņoja, ka "ir sākusies politiskā vajāšana".

Orderi izdots saistībā ar apsūdzībām terorismā, musināšanā un sazvērestībā.

Orderī ir minēti arī bijušais enerģētikas ministrs Rodrigo Gusmans un bijušais tieslietu ministrs Alvaro Koimbra, un Bolīvijas televīzija piektdien parādīja, kā viņi tiek aizturēti.

Moraless 2019.gada 10.novembrī atkāpās no prezidenta amata un aizbēga no valsts, kad bija zaudējis drošības spēku atbalstu pēc trīs nedēļas ilgiem protestiem pret prezidenta vēlēšanu rezultātiem, saskaņā ar kuriem viņš esot uzvarējis jau pirmajā kārtā.

Pēc Moralesa aizbēgšanas no valsts Senāta viceprezidente Žanīne Anjesa pārņēma varu kā pagaidu prezidente. Viņa bija pie varas no 2019.gada 12.novembra līdz 2020.gada 8.novembrim, kad viņu nomainīja prezidenta vēlēšanu uzvarētājs Luiss Arse no Moralesa partijas Kustība uz sociālismu (MAS).

Moraless novembrī atgriezās dzimtenē no trimdas un pārņēma MAS vadību.

Bolīvijas Kongress, kurā dominē sociālisti, februārī nolēma amnestēt tos, kas Anjesas varas laikā notiesāti par vardarbības aktiem nekārtībās, kuras izcēlās pēc Moralesa atkāpšanās 2019.gada novembrī.

Moralesa partija Kustība uz sociālismu (MAS) dominē Kongresā pēc tam, kad tā 2020.gada oktobrī guva uzvaru Kongresa vēlēšanās. Vienlaikus ar tām notikušajās prezidenta vēlēšanās uzvarēja MAS kandidāts Luiss Arse, kas valsts galvas amatā tika ievēlēts jau pirmajā kārtā.

MAS biedre Lidija Patija decembrī iesniedza sūdzību pret Anjesu, apgalvojot, ka Anjesa kopā ar vairākiem bijušajiem ministriem, bijušajām militārpersonām un policistiem, un citām personām sekmējusi Moralesa gāšanu.

"MAS ir nolēmusi atgriezties pie diktatūras stila. Tas ir apkaunojums, jo Bolīvijai nav vajadzīgi diktatori, tai ir vajadzīga brīvība un risinājumi," piektdien tvītoja Anjesa, kuras atrašanās vieta tobrīd nebija zināma.

Anjesa, kas ir konservatīvās partijas Demokrātiskā vienotība biedre, ir ilggadēja Moralesa kritiķe.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits