Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Brazīlijā trīs miljoni demonstrantu prasa prezidentes Rusefas atcelšanu no amata

Brazīlijā vairāk nekā trīs miljoni iedzīvotāju svētdien izgāja demonstrācijās, pieprasot prezidentes Dilmas Rusefas atcelšanu no amata, paziņoja policija.

Skandējot "Dilma, prom!" un ietinušies dzeltenzaļajā valsts karogā, protestētāji mēģināja panākt, lai Kongress paātrinātu impīčmenta procedūru pret kreiso politiķi Rusefu, kura tiek vainota plašā korupcijas skandālā un gadsimta ceturkšņa lielākajā ekonomikas recesijā.

Lielais demonstrantu skaits var ietekmēt tos Kongresa deputātus, kuri vēl svārstās, vai izbeigt atbalstu Rusefai.

Valsts lielākajā pilsētā Sanpaulu, kas ir opozīcijas bastions, saskaņā ar valsts militārās policijas datiem demonstrācijā pilsētas centrālajā ielā izgāja 1,4 miljoni cilvēku. Sociālo pētījumu centrs “Datafolha” gan lēsa, ka demonstrantu skaits Sanpaulu bijis ap 500 tūkstošiem, lai gan arī tas ir rekordskaits.

Riodežaneiro, kur augustā notiks vasaras olimpiskās spēles, demonstrācijā saskaņā ar organizatoru datiem piedalījās viens miljons cilvēku.

Saskaņā ar nacionālās policijas datiem, kas apkopoti ziņu vietnē G1, apmēram 400 Brazīlijas pilsētās, neskaitot Sanpaulu un Riodežaneiro, demonstrācijās piedalījušies 1,3 miljoni cilvēku.

Policijas dati liecina, ka demonstrācijās visā Brazīlijā svētdien bijuši apmēram 3,5 miljoni dalībnieku. Šo demonstrāciju organizētāji no opozīcijas gan minēja divreiz lielāku dalībnieku skaitu.

Rusefa un viņas Strādnieku partija cīnās par palikšanu pie varas, ko apdraud kukuļņemšanas un izšķērdēšanas skandāls valsts naftas kompānijā “Petrobras”.

Prokurori ir izvirzījuši apsūdzības naudas atmazgāšanā eksprezidentam un Rusefas galvenajam mentoram Strādnieku partijā Luisam Inasiu Lulam da Silvam un pieprasījuši viņa preventīvu apcietināšanu.

Jau vēstīts, ka Brazīlijas parlamenta apakšpalātas spīkers Eduardu Kunja decembrī sāka impīčmenta procedūru pret prezidenti Dilmu Rusefu, kuru opozīcija apsūdz blēdībās ar valdības rēķiniem budžeta iztrūkumu maskēšanai.

Simtiem tūkstoši protestētāju augustā pieprasīja Rusefas atkāpšanos, vainojot viņu un Strādnieku partiju plašajā korupcijā un recesijā Latīņamerikas lielākajā valstī.

Impīčmenta skandāls Brazīlijā ir bijis arī agrāk. 1992.gadā toreizējais prezidents Fernandu Koljors di Melju atkāpās no amata pirms impīčmenta par apsūdzībām korupcijā.

Viņš vēlāk atgriezās politikā kā senators, bet augustā viņam tika izvirzītas apsūdzības saistībā ar korupciju valsts naftas kompānijā "Petrobras".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits