Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +26 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 23. maijs
Leontīne, Ligija, Lonija, Leokādija
Panamas kanāls ir viens no četrpadsmit tā sauktajiem transporta sastrēgummezgliem, no kuriem aizvien vairāk ir atkarīga pārtikas globālā tirdzniecība

Brīdina par draudiem pārtikas piegādēm

Pārtikas piegāžu drošība pasaulē arvien vairāk ir atkarīga no četrpadsmit transporta mezgliem, kurus apdraud neparedzamas krīzes un klimata pārmaiņas. Ja šie mezgli netiks aizsargāti, nopietni var tikt iedragāta pārtikas globālā tirdzniecība, no kuras ir atkarīgas valstis un reģioni, brīdina britu domnīca Chatham House.

Gandrīz 25% pasaulē saražotās pārtikas pārdod starptautiskajos tirgos. Lielu daļu no šīs pārtikas transportē caur tā dēvētajiem sastrēgummezgliem, kuriem nereti nav alternatīvu. 

Piemēram, vairāk nekā trešā daļa uz Tuvajiem Austrumiem un Ziemeļāfriku importēto graudu tiek transportēta caur Turcijai piederošajiem Bosfora un Dardaneļu šaurumu. Savukārt 75% Japānā ievestās kukurūzas un kviešu šķērso Panamas kanālu. Vairāk nekā 25% sojas pupiņu eksporta ceļo caur Malakas šaurumu. 

Chatham House izdala triju veidu sastrēgummezglus, kuri ir kritiski svarīgi pārtikas drošībai pasaulē: jūras šaurumi, pa kuriem iet kuģošanas ceļi, piekrastes infrastruktūra nozīmīgos labību eksportējošos reģionos un iekšzemes transporta infrastruktūra nozīmīgos pārtiku eksportējošos reģionos. 

Visnozīmīgākie transporta sastrēgummezgli – iekšējie ūdensceļi, dzelzceļa tīkli, autoceļi un ostas – atrodas ASV, Brazīlijā un Melnās jūras reģionā, to daļa tādu pārtikā izmantojamo kultūraugu kā kvieši, rīsi, kukurūza un sojas pupiņas eksportā pasaulē pārsniedz vairāk nekā pusi. "Nopietni traucējumi vienā vai vairākos sastrēgummezglos var novest pie piegāžu deficīta un strauja cenu lēciena," teikts domnīcas pagājušajā nedēļā publicētajā ziņojumā.

Riski pieaug, intensificējoties pārtikas globālajai tirdzniecībai un pastiprinoties dabas stihijām, kas ir blakusefekts vidējās gaisa temperatūras pieaugumam pasaulē. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena pirmdienas, 3.jūlija, numurā!

Top komentāri

ee
e
Katrai valstij jāprot pašai nodrošināt sev pārtiku. Lai iemāca saviem iedzīvotājiem strādāt. Bez Kostarikas banāniem nenomirsim.
rt
r
Nedomāju, ka Eiropu tas ietekmēs. Tikai Āfrikas valstis, jo tur jau tā pat izsenis cilvēki cieš badu. Eiropā ir zeme un rokas. Audzēt var pilnīgi visu un neviens nenosprāgs, ja nu vienīgi politiķi, ti gan īsti neko neprot...
reptilis
r
Steidzami jārīkojas ....ieņemt mezglus...,kur ir mans baltais zirgs?:)))...domnnīca - interesanta vieta....:)))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits