Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Briti meklē aizmukušās skolnieces

Lielbritānijas tiesībsargājošās iestādes noraidījušas Turcijas pārmetumus, ka briti novēloti informējuši par trim pusaudzēm, kuras pagājušajā nedēļā no Londonas devās uz Turciju, lai, iespējams, pievienotos Sīrijā karojošajai džihādistu kustībai Islāma valsts (IS), trešdien vēsta laikraksts Diena.

Pēdējā gada laikā uz pilsoņkara plosīto Sīriju ir devušās simtiem radikalizētas rietumvalstu iedzīvotājas, kuru nolūks bija kļūt par IS kaujinieku sievām. Izmeklētāji pieļauj, ka trijotni doties uz Sīriju iedrošināja cita britu jauniete, kura tur ieradās jau 2013.gadā.Britu un turku likumsargi intensīvi strādā, lai noskaidrotu, kur atrodas 15 gadu vecās Šamima Beguma un Amīra Abase un gadu vecākā skolasbiedrene Kadiza Sultana, kuras 17.februārī no Londonas Getvikas lidostas aizlidoja uz Turcijas lielāko pilsētu Stambulu. Turcija ir kļuvusi par populārāko tranzītpunktu cilvēkiem, kuri vēlas nokļūt IS kontrolētajās teritorijās Sīrijā un Irākā.Turcijas vicepremjers Bilents Arinčs brīdinājis, ka meklēšana var izrādīties veltīga, jo Lielbritānijas varasiestādes tikai trešajā dienā pēc meiteņu ierašanās Stambulā esot lūgušas palīdzību Turcijai. "Lielbritānija rīkojās nosodāmi. Viņi neveica visus nepieciešamos pasākumus," Arinču citē The Daily Telegraph. "Būtu lieliski, ja mēs viņas varētu atrast. Ja mēs nevarēsim, tad tā nebūs mūsu, bet britu atbildība."Lielbritānijas policija noliegusi turku amatpersonas apgalvojumus, paziņojot, ka sadarbību ar Turcijas varasiestādēm sākušas nākamajā dienā pēc meiteņu pazušanas. "Kad noskaidrojām, ka meitenes devušās uz Turciju, sazinājāmies ar Turcijas vēstniecību Londonā," teikts Skotlendjarda paziņojumā. "Kopš tā brīža cieši sadarbojamies ar turku varasiestādēm, kuras sniedz lielisku palīdzību mūsu izmeklēšanai." Uz Turciju devusies britu izmeklētāju komanda.Skotlendjards pieļauj, ka uz Turciju aizlidojušās meitenes iedvesmojusi Lielbritānijas pilsone Aksa Mahmūda, kura 2013.gada novembrī pameta Skotijas pilsētu Glāzgovu un caur Turciju devās uz Sīriju, lai kļūtu par "džihādista līgavu". Zināms, ka neilgi pirms aizbraukšanas no Lielbritānijas Beguma ar sociālā tīkla Twitter starpniecību sazinājusies ar 20 gadu veco Mahmūdu, kura kopš nokļūšanas Sīrijā sociālajos tīklos regulāri slavējusi IS ideoloģiju un aicinājusi rīkot uzbrukumus pret Rietumiem.Skolā, kurā visas trīs meitenes mācījās, apgalvo, ka viņas nekad nav izrādījušas atbalstu radikālajam islāmam. Neko aizdomīgu viņu uzvedībā vai uzskatos neesot saskatījuši arī speciālisti, kuri ar mācību iestādes audzēkņiem strādāja pēc tam, kad decembrī uz Sīriju bija aizbraukusi kāda viņu skolasbiedrene, vēsta BBC.Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 25.februāra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits