Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Britu ieroču ražotāju tur aizdomās par kukuļdošanu

Lai tiktu pie ienesīgiem līgumiem Āfrikā un Centrāleiropā, britu militārās rūpniecības gigants BEA Systems (BAE) maksājis dāsnus kukuļus — pie šāda secinājuma izmeklēšanas rezultātā nonācis Lielbritānijas Smagās krāpniecības apkarošanas birojs (SFO), kas plāno lietas materiālus nodot tiesai. Uzņēmumam, pār kura reputāciju ēna kritusi arī agrāk, notiesājoša sprieduma gadījumā būs jāmaksā simtiem miljonu mārciņu liela soda nauda un, visticamāk, jārēķinās ar klientu zaudēšanu attīstītajās valstīs.

SFO apgalvo, ka BAE maksāja kukuļus, lai panāktu sev labvēlīgu iznākumu ieroču piegādes konkursos Dienvidāfrikā, Tanzānijā, Rumānijā un Čehijā. SFO paziņojis, ka lūgs ģenerālprokurores atļauju nodot lietu tiesā, taču nenosauca konkrētu termiņu. BAE joprojām cer panākt vienošanos ārpus tiesas, kas ir Lielbritānijā reti izmantota prakse.

Bijusī starptautiskās attīstības ministre Klēra Šorta, kura šajā amatā bija Tanzānijas līguma noslēgšanas brīdī 2001.gadā, intervijā BBC teica, ka ieroču industrija bija "bēdīgi slavena savas negausības dēļ". Ministre iebilda pret līgumu un mēģināja to apturēt, taču tas viņai neizdevās.

Viņa norāda, ka dot kukuļus valsts amatpersonai ārvalstīs ir "tāda pati nelikumība, kā tas ir pašu mājās", taču Lielbritānija izceļas ar nespēju šādu praksi apturēt.

BAE ir Lielbritānijas lielākais ražošanas uzņēmums, kura ieroču, tanku un karakuģu rūpnīcās ir nodarbināti 100 000 darbinieku (trešdaļa no viņiem — Lielbritānijā) un kuram ir klienti vairāk nekā 100 pasaules valstīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits