Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

CIP Hašogi slepkavībā vaino Saūda Arābijas kroņprinci

ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) secinājusi, ka aiz žurnālista un Rijādas kritiķa Džamala Hašogi slepkavības stāv Saūda Arābijas kroņprincis Mohammeds bin Salmans, vēsta laikraksts The Washington Post.

CIP novērtējums ir tiešā pretrunā ar Saūda Arābijas vecākā prokurora ceturtdien paziņoto, ka kroņprincis nav saistīts ar slepkavību.

Kā raksta The Washington Post, CIP konstatējusi, ka 15 Saūda Arābijas aģenti uz Stambulu lidojuši ar valdības lidmašīnu un noslepkavojuši Hašogi karalistes konsulātā.

CIP uzmanību pievērsusi telefonsaruna, kurā kroņprinča brālis Halids bin Salmans pierunā Hašogi doties pēc dokumentiem uz Saūda Arābijas konsulātu Stambulā, apgalvojot, ka tur ir droši. Pēc avīzes datiem, Halids bin Salmans, kurš ir karalistes vēstnieks ASV, zvanījis pēc sava brāļa norādījuma. Tiesa, nav skaidrs, vai viņš zinājis par plānoto slepkavību.

Saūda Arābijas vecākais prokurors ceturtdien pieprasīja nāvessodu pieciem cilvēkiem par līdzdalību Hašogi slepkavībā.

Hašogi nomira pēc tam, kad Saūda Arābijas konsulātā Stambulā tika sazāļots, sacīja prokuratūras pārstāvis. Žurnālista līķis tika sadalīts gabalos, un viņa mirstīgās atliekas tika nodotas aģentam, kas bijis ārpus konsulāta teritorijas.

Prokuratūras pārstāvja paziņojums bija pirmā reize, kad Saūda Arābija oficiāli izklāsta šādu slepkavības apstākļu versiju. Pārstāvis noliedza, ka kroņprincis jebko būtu zinājis par slepkavību.

Saūda Arābijas izlūkdienesta priekšnieka vietnieks ģenerālis Ahmeds al Asiri devis rīkojumu repatriēt Hašogi, bet "sarunu komandas vadītājs", kas devies uz Stambulas konsulātu, pavēlējis viņu noslepkavot, sacīja prokuratūras pārstāvis.

Prokurors pieprasījis nāvessodu pieciem no tiem, kas "ir apsūdzēti par šī nozieguma pasūtīšanu un izpildīšanu, kā arī atbilstošus sodus citiem apsūdzētajiem indivīdiem," teikts oficiālajā paziņojumā, kuru publicējusi ziņu aģentūra SPA.

Tajā teikts, ka 21 cilvēks atrodas apcietinājumā saistībā ar šo slepkavību. 11 ir izvirzītas apsūdzības, bet saistībā ar pārējiem turpinās izmeklēšana.

"Mēs gaidām, kad Turcija atbildēs uz mūsu lūgumu sniegt liecības un audioierakstus, kas ir saistīti ar šo lietu," norādīja prokuratūras amatpersona.

ASV dzīvojušais laikraksta The Washington Post līdzstrādnieks un Saūda Arābijas kroņprinča Mohammeda bin Salmana kritiķis Hašogi 2.oktobrī tika nogalināts Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, kur viņš bija ieradies, lai saņemtu laulībām ar Turcijas pilsoni nepieciešamos dokumentus.

Saūda Arābija sākotnēji noliedza, ka tai būtu jebkas zināms par to, kas noticis ar Hašogi, vēlāk apgalvoja, ka 59 gadus vecais žurnālists konsulātā Stambulā zaudējis dzīvību "dūru cīņā", līdz visbeidzot atzina, ka žurnālists nogalināts ar iepriekšēju nodomu pastrādātā slepkavībā.

Top komentāri

TrollisJT > Ilona
T
Augstāko aprindu savstarpējā riešanās mierīgi varēja izvedot tādu situāciju, kad ar milzīgu skandālu pirmajai vai otrajai personai padara neiespējamu turpmāko valdīšanu. Politika nav vienmēr bokss, politika ir gan šahs, gan biljards... kādam trāpa un neviens nesaprot, kā pēc. Latvijā gan viss ir vienkāršāk ... vienkārši ļaudis - vienkārša politika.
ļuļa
ļ
vai asv tagad iznīcinās saudu arābijas asiņaino režīmu un ieviesīs šinī valstī demokrātiju?
nu
n
tagad to bendes princi sērskābes mucā , vai kā ?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits