Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Dalailama 90 gadu vecumā lems par savu reinkarnāciju

Tibetiešu budistu garīgais līderis Dalailama sestdien paziņoja, ka "ap 90 gadu vecumu" izlems, vai viņam būtu jāinkarnējas, vienlaikus stingri nosakot, ka Ķīnai šajā jautājumā nebūs teikšana.

Dalailama izplatīja 4300 vārdu dokumentu pēc Tibetas budisma četru skolu līderu sapulces Indijas pilsētā Dharmsāla.

"Kad man būs ap 90, es konsultēšos ar lamām par Tibetas budisma tradīcijām, Tibetas sabiedrību un ieinteresētajiem cilvēkiem, kuri seko Tibetas budismam, un izvērtēšu, vai Dalailamas institūcijai ir jāturpinās vai nē," paziņoja Dalaillama. "Balstoties uz to, es pieņemšu lēmumu."

"Neatkarīgi no reinkarnācijas, kas tiek atzīta ar šādām likumīgām metodēm, nekādu piekrišanu nedrīkst dot kandidātam, kas izraudzīta politisku mērķu dēļ, tostarp Ķīnas Tautas republikā," viņš piebilda.

Saskaņā ar Tibetas budistu tradīcijām pēc katra lamas nāves tiek meklēts viņa pēctecis - zēns, kurā atdzimusi mirušā garīdznieka dvēsele.

Dalailama jau vairākkārt ir paziņojis, ka viņš neatdzims Pekinas pakļautajā Tibetā vai jebkurā citā ķīniešu kontrolētajā teritorijā.

14.Dalailama Tenzins Gjaco aizbēga no Tibetas uz Indiju 1959.gadā, kad Ķīnas karaspēks apspieda tibetiešu sacelšanos.

Ķīnas komunistiskā valdība pēdējos gados rezervējusi sev tiesības uz galavārdu tibetiešu budistu garīgā līdera Dalailamas reinkarnācijas izraudzīšanā.

Ķīnas valsts Reliģisko lietu komiteja 2007.gadā izdeva noteikumus, kas par obligātu nosaka valdības apstiprinājumu visām Dzīvo Budu vai lamu reinkarnācijām.

Dalailamas reinkarnācijas izraudzīšanās procesu apdraud arī fakts, ka Ķīna 1995.gadā ieslodzīja Dalailamas atzīto tibetiešu otrā augstākā garīgā līdera Pančenlamas reinkarnāciju.

Par Dalailamas izraudzītā zēna Geduna Čekji Njimas likteni kopš 1995.gada nekas nav zināms. Domājams, viņš kopā ar savu ģimeni tiek turēts sava veida mājas arestā. Turpretī Ķīnas izvēlētais zēns Gjancains Norbu kopš tā laika tiek audzināts Pekinā, kur saņem ne tikai reliģisko, bet arī politisko izglītību.

Tibetas budisti neuzskata Ķīnas izvēlēto Pančenlamu par īsto sava priekšteča pārmiesojumu, taču Pekina Tibetas reliģisko dzīvi cenšas stingri uzraudzīt, un daudzi mūki, kas atklāti pauduši savu viedokli šajā jautājumā, nonākuši ieslodzījumā.

Pančenlama ir ļoti svarīgs tibetiešu budismā, jo viņš parasti vada tibetiešu garīgā līdera Dalailamas nākamās reinkarnācijas meklēšanu, kā arī jaunā Dalailamas izglītošanu.

"Paklausīgs" Pančenlama dotu Ķīnai iespēju pasludināt savu tibetiešu augstākā līdera reinkarnāciju pēc 14.Dalailamas nāves.

Atbilstoši tibetiešu budisma tradīcijai viņu garīgais līderis Dalailama pirms savas nāves izsaka minējumus par savu iespējamo atdzimšanas vietu un citas pazīmes.

Pēc Dalailamas nāves augstāko tibetiešu valdības un garīdzniecības amatpersonu galvenais uzdevums, vadoties pēc vīzijām un dažādām pazīmēm, ir atrast zēnu, kurā ir atdzimis Dalailama - Līdzjūtības Buda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits