Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija
Paku Kin Hje apsūdz slepenu valdības dokumentu nodošanā savai uzticības personai, kura administrācijā neieņēma nekādu amatu

Dienvidkorejas prezidente piedāvā lemt par viņas aiziešanu

Dienvidkorejas prezidente Paka Kin Hje, kura ir ierauta plašā politiskās korupcijas skandālā, otrdien paziņoja par gatavību atkāpties, ja valsts parlaments nolems, ka tas ir nepieciešams. Opozīcijas partijas, kas pret valsts galvu vēlas ierosināt impīčmenta procedūru, pārmetušas prezidentei laika novilcināšanu un atbildības novelšanu uz likumdevēju. Paka Kin Hje stingri turas pie amata krēsla, neraugoties uz vairākas nedēļas ilgušajiem plašajiem protestiem, kuros pieprasīta viņas demisija.

Skandāls, kas izraisījis politisko krīzi Dienvidkorejā, izcēlās oktobra beigās, kad gaismā nāca informācija, ka Pakas Kin Hje ilggadējā uzticības persona Čhoija Sun Sila izmantojusi draudzību ar prezidenti, lai piespiestu vairākus valsts lielākos uzņēmumus "noziedot" viņas vadītajiem fondiem kopumā 66 miljonus dolāru (62 miljoni eiro). Viņa ir aizturēta saistībā ar apsūdzībām krāpniecībā un izspiešanā. 

Savukārt Paku Kin Hje apsūdz slepenu valdības dokumentu nodošanā Čhoijai Sun Silai, neraugoties uz to, ka viņa neieņēma oficiālu amatu prezidentes administrācijā un viņai nebija izsniegta pielaide valsts noslēpumam, raksta izdevums Nikkei Asian Review.

Tāpat ir aizdomas, ka Čhoija Sun Sila iejaukusies politisko lēmumu pieņemšanā, kas bijuši saistīti ar naidīgo kaimiņvalsti Ziemeļkoreju un augstu amatpersonu apstiprināšanu. Zinātāji apgalvo, ka viņa ietekmējusi pat prezidentes apģērba izvēli. 

Paka Kin Hje otrdien televīzijas tiešraidē aicināja Dienvidkorejas parlamentu izlemt viņas turpmāko likteni. "Savu nākotni prezidenta amatā es nododu parlamenta rokās, ieskaitot lemšanu par amata termiņa saīsināšanu," viņas teikto citē izdevums The Korea Herald. "Lai politiskās aprindas nāk klajā ar plānu, saskaņā ar kuru es varētu nodot varu un atkāpties no prezidenta amata." 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 30.novembra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits