Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Drošības problēmu dēļ Lībijā slēgts 101 vēlēšanu iecirknis

Sabotāžas akti, no kuriem lielākā daļa notikusi valsts austrumos, sākoties Lībijas pagaidu parlamenta vēlēšanām, liegusi sestdien atvērt 101 vēlēšanu iecirkni, atzinis vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs.

"94% vēlēšanu iecirkņu ir atvērti," žurnālistiem Tripolē sacīja Nuri al Abars, norādot, ka no 1554 iecirkņiem balsošana turpinās 1453. "Daži vēlēšanu iecirkņi netika atvērti drošības problēmu dēļ," sacīja Abars, piebilstot, ka uz citiem nav bijis iespējams nogādāt vēlēšanu materiālus. Viņš paziņoja, ka šobrīd materiāli uz slēgtajiem iecirkņiem tiekot nogādāti, lai balsošanu varētu uzsākt arī tur.

Vēlēšanu komisija šobrīd apsverot iespēju pagarināt balsošanas laiku līdz plkst.20.00 (plkst.21 pēc Latvijas laika). Preses konferences laikā Abars arī paziņoja, ka vēlētāju aktivitāte ir "lieliska", neskatoties uz karsto laiku.

Kā ziņots, protestētāji, kas pieprasa Lībijas pagaidu parlamentā lielāku pārstāvniecības kvotu Kirēnaikas reģionam, sestdien valsts austrumos piespieduši balsošanu daļēji pārtraukt. Vairāki vēlēšanu iecirkņi ir slēgti Adždābijā, kur jau vēlēšanu priekšvakarā tika nodedzināta noliktava ar vēlēšanu materiāliem un inventāru.

Balsošana pārtraukta arī oāžu pilsētās Dželū un Odžlā, jo federālisti, kas pieprasa plašāku autonomiju Kirēnaikai, nav ļāvuši pacelties lidmašīnai, kurai bija uz turieni jānogādā vēlēšanu materiāli. Pašpasludinātās Kirēnaikas padomes pārstāvis aģentūrai AFP pavēstīja, ka Kubas iedzīvotāji vēlēšanas pilnībā boikotē.

Vienā no vēlēšanu iecirkņiem Bengāzī ielauzušies protestētāji, kas sagrābuši biļetenus un balsošanas urnas. Kā ziņo britu raidorganizācijas BBC korespondents, drošības spēki neesot iejaukušies.

Bengāzī centrālajā laukumā bija sapulcējušies aptuveni 200 protestētāju. Viņus ielenca vēlēšanu boikota pretinieki automašīnās. Pēc brīža ieradās armija, kas raidīja gaisā brīdinājuma šāvienus, taču, kad karavīri devās prom, federālistu atbalstītāji sāka uzbrukt privātajām automašīnām, vairākas no tām sadauzot.

Kaujinieki, kas atbalsta federālistus bloķējuši arī vismaz piecus Lībijas naftas termināļus, tostarp Marsalbrēgā, Rāslānūfā un Sidrā. Incidenti tomēr netraucē vairumam Bengāzī iedzīvotāju piedalīties VNK vēlēšanās. Vairāku vēlēšanu iecirkņu apkārtnē patrulē ar mašīnpistolēm bruņoti jaunieši, kuri, kā paši apgalvo, sargājot "vēlētājus un vēlēšanu iecirkņus".

Kā ziņots, sestdien Lībijā notiek Vispārējā nacionālā kongresa (VNK)vēlēšanas, taču federālisti piedraudējuši tās boikotēt un pat sabotēt. Kamēr valsts austrumdaļā vēlēšanu procesu traucē boikots un sabotāžas akti, Tripolē valda pacilāta gaisotne, un jau tūlīt pēc durvju vēršanas pie iecirkņiem sāka veidoties rindas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits