Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Ebolas vīrusa ēna pār mediķiem

Saslimšanai ar nāvējošo Ebolas vīrusu, kas pirms pusgada uzliesmoja dažās Rietumāfrikas valstīs, bet pēdējās nedēļās konstatēts arī citās pasaules daļās, ievērojamā skaitā ir pakļauti medicīnas darbinieki. Viņiem nereti pietrūkst zināšanu un aprīkojuma, lai droši aprūpētu saslimušos. Tā ir ne tikai ebolas vissmagāk skartajā valstī Libērijā, bet arī rietumvalstīs, kur ir pieejama vismodernākā medicīna, otrdien vēsta laikraksts Diena.

Kopš marta, kad Rietumāfrikas valstīs Gvinejā, Libērijā un Sjerraleonē sākās Ebolas vīrusa epidēmija, visā pasaulē no slimības ir miruši vairāk nekā 4000 cilvēku. Visvairāk - 2316 - ebolas upuru reģistrēti Libērijā. Nāvējošā slimība paņēmusi vismaz 233 medicīnas darbinieku dzīvību. Libērijā un Sjerraleonē ebola nokāvusi katrā pa 95 mediķiem, liecina Pasaules Veselības organizācijas dati.

Četru miljonu iedzīvotāju lielajā Libērijā jau tā ir akūts augsti kvalificētu mediķu trūkums. Libērijas Mediķu padome informē, ka valstī pašlaik strādājot 173 vietējie ārsti. Savukārt Libērijas vēstnieks ANO apgalvo, ka patiesībā valstī strādājot tikai aptuveni 50 vietējo ārstu - viens uz katriem 90 tūkstošiem iedzīvotāju, raksta The Washington Post.

Jau pirms ebolas epidēmijas simtiem jauno libēriešu ārstu devās strādāt uz ārvalstīm, bet slimības uzliesmojums vēl daudziem mediķiem licis izšķirties par aiziešanu no darba, jo viņi baidās, ka arī var inficēties ar bīstamo slimību. "Mūsu kolēģi mirst. Mēs nevaram pieļaut, ka cilvēki, kuri glābj dzīvības, mirst," Libērijas Nacionālās mediķu asociācijas vadītājs Džordžs Viljamss sacīja amerikāņu izdevumam The Wall Street Journal.

Dž. Viljamsa vadītā organizācija, kas pārstāv 10 tūkstošus medicīnas darbinieku, pirmdien pieteica streiku, jo nedēļas nogalē ar valdību nepanāca vienošanos par mediķu atalgojuma palielināšanu un darba apstākļu uzlabošanu. Arodbiedrība pieprasa, lai medmāsām, kuras strādā ar ebolas slimniekiem, ik mēnesi pie algas piemaksātu 700 dolāru (557 eiro) pašreizējo 80 dolāru (63 eiro) vietā. Mediķi arī vēlas, lai viņiem tiktu nodrošināti efektīvāki aizsargtērpi.

Ebolas vīruss jau ir izplatījies ārpus Āfrikas kontinenta. Eiropā un Ziemeļamerikā par pirmajiem tur inficētajiem kļuva tieši mediķi. Spānijas veselības aprūpes institūcijas turpina izmeklēt, kā medmāsa Terēza Romero, kura aprūpēja divus no Rietumāfrikas pārvestus inficētus misionārus, varēja saslimt ar nāvējošo slimību. Viņas darbavietā Madrides Karlosa III slimnīcā tikušas ievērotas visas nepieciešamās procedūras un pieejams aprīkojums, lai varētu droši aprūpēt ebolas slimniekus. Amatpersonas izteikušas aizdomas, ka medmāsa pieļāvusi kļūdu, uzvelkot vai novelkot aizsargtērpu, raksta Bloomberg.

Visu rakstu Ebolas vīrusa ēna pār mediķiem lasiet otrdienas, 14.oktobra, laikrakstā Diena 10.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits