Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Eiropols: Izspiedējvīruss skāris 200 000 datoru, pirmdien gaidāms otrais vilnis

Kiberuzbrukumā ar izspiedējvīrusu, kas izplatās kopš piektdienas, skarti vairāk nekā 200 000 datoru lietotāji no 150 valstīm, paziņojis Eiropas Savienības policijas aģentūras jeb Eiropola vadītājs Robs Vainraits.

Intervijā Lielbritānijas televīzijas kanālā ITV, viņš brīdināja par paredzamu un nenovēršamu jaunu apdraudējuma vilni pirmdien līdz ar cilvēku atgriešanos ofisos. Līdz ar to vīrusa turpmāka izplatība uzskatāma par teju nenovēršamu.

"Mēs paredzam augošu apdraudējumu, [upuru] skaits turpinās pieaugt," brīdināja Vainraits.

Līdz šim no izspiedējvīrusa radītā kaitējuma, lietotājiem konstatējot šifrētus datorā esošos failus un par to atšifrēšanu saņemot naudas pieprasījumu, visvairāk cietušas Lielbritānija un Krievija, tostarp daļēji paralizējot informācijas apriti slimnīcās Apvienotajā Karalistē.

Eiropols kibernoziegumu ierobežošanas nolūkā ik gadu izvērš ap 200 dažādu aktivitāšu, taču pēdējās dienās redzētā izspiedējvīrusa izplatība ir kas iepriekš nebijis, atzinis Eiropola šefs.

"Pašlaik pēdējais vīrusa upuru skaits ir virs 200 000 vismaz 150 valstīs. Vairums cietušo ir uzņēmumi, ieskaitot lielas korporācijas. Šāda vīrusa izplatība ir bezprecedenta gadījums," atzina Vainraits.

Jau vēstīts, ka visu laiku visvairāk izplatītais izspiedējvīruss parādījās piektdien, skarot slimnīcas Lielbritānijā un telekomunikāciju milža Telefonica ofisu Spānijā. Pēcāk informācija par vīrusa izplatību atklāja, ka tas manīts vismaz 45 valstīs, traucējot arī, piemēram, informācijas tablo darbu dzelzceļa stacijā Vācijā. Vīruss esot manīts arī Latvijā, taču vismaz līdz šim par to sūdzējušies salīdzinoši pavisam nedaudz cilvēku.

Izspiedējvīruss nošifrētajiem failiem pievieno papildus paplašinājumu .WNCRY, bet mapē ar failiem nošifrētajiem failiem ievieto failus @[email protected] un @[email protected]. Samaksas pieprasījums var tikt parādīts arī kļūdainā latviešu valodā.

Galvenais ieteikums, lai no izspiedējvīrusa izvairītos, ir neatvērt aizdomīgus pielikumus pie e-pasta vēstulēm. To izdarot, vīrusa draza var izplatīties arī citos tīklā savienotos un nepietiekami aizsargātos ( svaigākos drošības jauninājumus nesaņēmušos) uzņēmuma datoros. Ar to varētu būt skaidrojama šī izspiedējvīrusa straujā izplatība, uzskata IT drošības eksperti.

"Līdz šim zināmā visbiežākā inficēšanās ķēde bija e-pasts ar kaitīgu saiti vai pielikumu, un tikai tad, kad notika tā atvēršana vai izpilde, tika inficēts dators," norādīts Cert.lv paziņojumā.

Ņemot vērā, ka vīruss skāris tieši Windows operētājsistēmas lietotātus, tikpat svarīgi ir instalēt svaigākos Windows drošības atjauninājumus. Eksperti jau atzinuši, ka izspiedējvīrusa izplatība sasniegusi tādus apjomus arī tāpēc, ka daudzos datoros šie atjauninājumi ir ignorēti.

Top komentāri

pārsteigums, saproties :D
p
Lietoju Windows, neesmu pircis nevienu antivīrusa programmu (Windows Defender man uzsauca Bils Geitss, Malwarebytes un AdwCleaner atradu pats un vēl ir pārītis programmu, ko līdz šim neesmu izmēģinājis) un dators nekad nav inficēts. Kāpēc? Tāpēc ka PATS GALVENAIS UN LABĀKAIS ANTIVĪRUSS ATRODAS JŪSU GALVĀ. Jūs taču zināt, ka nedrīkst bāzt pirkstus elektriskajā kontaktā un benzīna līmeni bākā nepārbauda ar aizdegtu sērkociņu! Tieši tikpat stulbi ir atvērt nezināmu sūtītāju pastus un reaģēt uz kaut kādiem ''darba piedāvājumiem'', kurus jūs pat neesat neklējuši! Bet sliktam dejotājam vienmēr lustra vainīga un stulbenim operāciju sistēma!
par izmaksām melots
p
Sāksim ar to, ka Mac un Apple paši par sevi ir ap 1000 USD dārgāki nekā PC, tātad biedrs konkurenta reklāmas aģents pieķerts melos. Arī ''nekāda antivīrusa nepirkšana'' ir apšaubāms pasākums - starp citu, kurš jums teica, ka PC antivīruss ir jāpērk??? Aļļo garaž!!! Ir vesela kaudze labu bezmaksas antivīrusu un katrā PC jau no pirkšanas brīža ir bezmaksas antivīruss no Bila Geitsa, atliek tikai to izvēlēties un palaist! Un, protams, draudzēties ar galvu! Domāt ar pakaļu ir vieglāk, bet sekas smagākas!
Apple boy
A
Lietoju Mac 25 gadus, nekad neesmu pircis nevienu vīrusa programmu un NEKAD mac dators nav inficēts! Kādus vēl vajag argumentus lai nepārietu uz MAC? IBM globāli visus darbiniekus pārsēdināja uz Apple datoriem, jo tas ir 300-600 USD lētāk to lietošanas laikā salīdzinot ar PC.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits