Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

EK sāk izmeklēšanu pret TikTok un YouTube saistībā ar bērnu aizsardzību

Eiropas Komisija (EK) ceturtdien paziņojusi par izmeklēšanu pret sociālo mediju uzņēmumiem YouTube un TikTok, lai noskaidrotu, kādus pasākumus šīs platformas veic nepilngadīgo lietotāju drošības garantēšanai.

EK paziņoja, ka tā ir nosūtījusi oficiālus informācijas pieprasījumus "YouTube" un "TikTok", kas ir pirmais solis procedūrās, kuras sāktas saskaņā ar jauno Digitālo pakalpojumu aktu (DSA).

EK paziņoja, ka tā vēlas uzzināt, kādus pasākumus platformas ir veikušas, lai ievērotu DSA, jo īpaši attiecībā uz riskiem, kas apdraud bērnu garīgo un fizisko veselību.

Eiropas Savienība ar Digitālo pakalpojumu aktu (DSA) un Digitālo tirgu aktu (DTA) ir izveidojusi spēcīgu arsenālu, lai vērstos pret lielo tehnoloģiju uzņēmumu ietekmi.

DSA pamatā attiecas ļoti lielām platformām, tai skaitā "Meta" un "TikTok", kurām augustā Eiropā bija vairāk nekā 45 miljoni lietotāju. DSA aizliedz nelegālu tiešsaistes saturu, draudot ar naudas sodu, kas var sasniegt pat sešus procentus no uzņēmuma globālā apgrozījuma.

"TikTok", kas pieder Ķīnas uzņēmumam "ByteDance", ir īpaši populārs jauniešu vidū, savukārt "YouTube" ietilpst "Alphabet" digitālajā impērijā. Abiem uzņēmumiem ir jāatbild EK līdz 30.novembrim.

ES iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons augustā paziņoja, ka "bērnu aizsardzība būs DSA izpildes prioritāte". DSA arī aizliedzis mērķētu reklāmu attiecībā uz nepilngadīgajiem vecumā līdz 17 gadiem.

ES jau ir sākusi pārbaudes pret "TikTok" un sociālo mediju kompāniju "Meta" saistībā ar dezinformāciju pēc 7.oktobrī notikušā palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamās" uzbrukuma Izraēlā.

DSA arī pieprasa no tehnoloģiju gigantiem aktīvāku cīņu pret nelegālo preču izplatību. EK pirmdien paziņoja, ka tā ir sākusi izmeklēšanu par Ķīnas kompāniju "AliExpress", lai noskaidrotu, kādus pasākumus tā veic, lai aizsargātu patērētājus tiešsaistē no nelegālām precēm, tai skaitā viltotām zālēm.

DSA stājās spēkā augustā attiecībā uz 19 platformām ar vairāk nekā 45 miljoniem aktīvu lietotāju mēnesī. To vidū ir "Google", 'Facebook", "Instagram", "TikTok", "YouTube", "Amazon" un "Apple AppStore".

Mazākiem digitālajiem uzņēmumiem DSA būs jāievēro no nākamā gada februāra, kad ES dalībvalstis būs izveidojušas valsts uzraudzības iestādes.

"TikTok" un "YouTube" ir arī starp 22 pakalpojumu sniedzējiem, kuriem būs jāievēro stingrāki ierobežojumi attiecībā uz uzņēmējdarbības veikšanu saskaņā ar Digitālo tirgu aktu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits