Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

EK un ASV paziņojums: Krievija Eiropas acīs sevi ir pierādījusi kā neuzticamu enerģijas piegādātāju

Krievija Eiropas acīs sevi ir pierādījusi kā neuzticamu enerģijas piegādātāju, norādīts Eiropas Komisijas (EK) un ASV kopīgajā paziņojumā.

Kā aģentūru LETA informēja EK pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļā, paziņojumā atzīmēts arī tas, ka Krievija ir veikusi nepamatotas un nepieņemamas darbības, piemēram, pārtraukusi elektroenerģijas un dabasgāzes piegādi Somijai, apturējusi dabasgāzes eksportu uz Poliju un Bulgāriju un draudējusi līdzīgi vērsties arī pret citām Eiropas valstīm.

EK un ASV nosoda Krievijas enerģētisko šantāžu un atkārtoti apliecina apņemšanos stiprināt Eiropas enerģētisko drošību.

Patlaban visā Eiropā, no Ziemeļvalstīm līdz Balkāniem, tiekot meklēti veidi, kā dažādot piegādes un samazināt atkarību no Krievijas gāzes. Kopš 2020.gada, pateicoties EK atbalstītajam projektam "Balticonnector", starp Somiju un Igauniju ir izveidots savienojums, kas palielina piegādes drošību Somijā un reģionā, uzsver EK.

Turklāt 1.maijā komercdarbību sāka Polijas un Lietuvas gāzes starpsavienotājs, kas visā Baltijas gāzes tirgū vairo izvēles iespējas un noturību; arī šis projekts tapis ar EK Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta atbalstu.

EK un ASV apzinās, ka ir steidzami jārīkojas, lai samazinātu enerģijas importu no Krievijas. Minēto problēmu risināšanai 25.martā ASV prezidents Džo Baidens un EK priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena paziņoja par kopīgas Enerģētiskās drošības darba grupas izveidi.

Ar šīs darba grupas palīdzību plānots turpināt dažādot Eiropas dabasgāzes piegādes, taču vienlaikus Eiropas mājokļos un uzņēmumos ir jāpaātrina energoefektivitātes uzlabošanas centieni un viedo tehnoloģiju ieviešana, jāelektrificē apsilde un jākāpina tīrās enerģijas ražošana, lai kopumā samazinātu pieprasījumu pēc fosilā kurināmā.

Kā svarīgu soli darba grupas mērķu sasniegšanā EK un ASV atzinīgi vērtē Somijas noslēgto līgumu par peldoša sašķidrinātas dabasgāzes importa termināļa nomu no ASV piegādātāja. Plānots, ka terminālis darbību sāks šī gada laikā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits