Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Eksperti konstatējuši iespējamu globālā kiberuzbrukuma saistību ar Ziemeļkoreju

Kiberdrošības eksperti ieguvuši tehniskas liecības, kas atbilstoši viņu skaidrojumam ļauj saistīt Ziemeļkoreju ar globālo izspiedējvīrusu WannaCry, kas kopš piektdienas 150 valstīs inficējis vairāk nekā 300 000 datoru.

Daži WannaCry programmatūras agrākās versijas kodi parādījušies programmās, kuras izmanto Lazarus Group. Šo organizāciju vairāku uzņēmumu pētnieki identificējuši kā Ziemeļkorejas hakeru operāciju, pirmdien apliecināja uzņēmumi Symantec un Kaspersky Lab.

"Tas ir labākais pavediens, kādu mēs saistībā ar WannaCry izcelsmi līdz šim esam redzējuši," atzina Kaspersky Lab pētnieks Kurts Baumgartners.

Abi uzņēmumi atzina, ka, balstoties liecībās, kuras tviterī publicējis Google drošības analītiķis Nīls Meta, pagaidām ir pāragri spriest, vai Ziemeļkoreja ir bijusi iesaistīta uzbrukumos.

Uzņēmumi arī atzina, ka tiem ir jāturpina koda izpēte, un mudināja citas organizācijas sniegt palīdzību. Hakeri mēdz atkārtoti izmantot citu operāciju kodus, tāpēc nokopētus fragmentus nevar uzskatīt par galīgiem pierādījumiem.

Sākot ar piektdienu, 150 valstis cietušas no kiberuzbrukumu viļņa, kas, strauji izplatoties, pārņēmis gandrīz visu pasauli, un eksperti jau atzinuši, ka tas ir vērienīgākais kiberuzbrukums vēsturē.

Arī Eiropas Savienības (ES) policijas pārvalde Eiropols atzinusi, ka šis ir “bezprecedenta mēroga” kiberuzbrukums, kas prasīs sarežģītu starptautisko izmeklēšana vainīgo notveršanai.

Uzbrukumos izmantots tā saucamais izspiedējvīruss, kas bloķē upura datorā esošos dokumentus, kamēr netiek samaksāta pieprasītā summa - 300 līdz 600 ASV dolāru, kas pārskaitāma virtuālajā valūtā Bitcoin.

Vīruss izplatīts ar e-pastu palīdzību, kā pielikums šķietami nekaitīgām mēstulēm, piemēram, darba piedāvājumiem vai rēķiniem.

Kiberdrošības eksperti vēsta, ka saskaņā ar viņu novērojumiem daļa upuru esot jau samaksājusi pieprasīto izpirkumu.

Top komentāri

tam > vai
t
Loti labi, ka ASV iznicinaja Irakas un Libijas vadonus, jo vini slepkavoja savu tautu un draudeja civilizetam valstim, nakosai rinda kur sir jaiznicina tas ir Ziemelkorejas Ponciks un Sirijas Asads un tas ir javeic pec iespejas atrak.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits