Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

EP izveido izmeklēšanas komiteju automobiļu izmešu testu rezultātu viltošanas novēršanai

Eiropas Parlaments (EP) atbalstījis īpašas komitejas izveidi, kurā darbosies 45 EP deputāti, lai izmeklētu Eiropas Savienības (ES) noteikumu pārkāpumus saistībā ar automobiļu izmešu testu rezultātu viltošanu un iespējamo ES dalībvalstu un Eiropas Komisijas (EK) nespēju nodrošināt ES standartu ievērošanu.

Paredzēts, ka komiteja sešu mēnešu laikā iesniegs starpposma ziņojumu un 12 mēnešu laikā pēc darba sākšanas sagatavos gala ziņojumu. Deputāti apstiprināja izmeklēšanas komitejas izveidi ar 354 balsīm "par", 229 "pret" un 35 atturoties, aģentūru LETA informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota.

Plānots, ka izmeklēšanas komiteja pētīs iespējamo EK nespēju pastāvīgi uzraudzīt testu ciklus, iespējamo EK un ES dalībvalstu atbildīgo institūciju nespēju atbilstoši un efektīvi rīkoties, lai nodrošinātu stingru kaitīgo izmešu datu "pārveidošanas ierīču" aizliegumu un pārraudzītu tā ievērošanu. Tāpat izmeklēšanas komiteja pētīs iespējamo EK nespēju ieviest dzīvē izmešu līmeņa testēšanu reālās braukšanas laikā, kā arī iespējamo ES dalībvalstu nespēju noteikt efektīvus, samērīgus un preventīvus sodus, kas par pārkāpumiem būtu piemērojami ražotājiem.

Izmeklēšanas komiteja arī pētīs, vai EK un ES dalībvalstu rīcībā nav bijuši pierādījumi par programmatūras, kas ļauj izslēgt izmešu kontroli, izmantošanu vēl pirms skandāla nonākšanas atklātībā 2015.gada 18.septembrī.

Pieprasījums izveidot izmeklēšanas komiteju kļuva aktuāls pēc tam, kad ASV atklāja, ka Volkswagen grupa izmanto programmatūru, lai kosmētiski samazinātu izmešus pārbaudes testu laikā. Parlaments oktobrī nobalsoja par rezolūciju, aicinot veikt rūpīgu izmeklēšanu, kā arī norādīja uz EK un ES dalībvalstu nozīmīgo lomu un atbildību un aicināja atklāt, kas tām zināms par klajā nākušajiem pārkāpumiem un veiktajiem pasākumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits