Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

ES samitā svētdien vēl nepieņems plānu par parādu krīzes izbeigšanu eiro zonā

Eiropas Savienības (ES) svētdien paredzētajā samitā Briselē vēl netiks pieņemts plāns par parādu krīzes izbeigšanu eiro zonā, bet tas var tikt pieņemts nākamajā samitā ne vēlāk kā trešdien, liecina Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī un Vācijas kancleres Angelas Merkeles kopīgs paziņojums ceturtdienas vakarā.

Šis paziņojums liecina, ka šo plānu neizdosies saskaņot līdz svētdien paredzētajam samitam.

Sarkozī un Merkele sestdien rīkos atsevišķu tikšanos, lai sagatavotu "globālu un ambiciozu atbildi" uz krīzes izaicinājumiem, un trešdien notiks nākamais ES samits, teikts kopīgajā paziņojumā.

Paziņojumā apstiprināts, ka izzstrādājamais plāns ietvers Eiropas Finanšu stabilitātes fonda (EFSF) potenciāla palielināšanu, banku rekapitalizāciju, kopīgu pārvaldības mehānismu nostiprināšanu eiro zonā un integrācijas pastiprināšanu.

Sarkozī un Merkele arī aicināja "nekavējoties" rīkot sarunas ar privātiem kreditoriem, lai radītu stabilu situāciju saistībā ar Grieķijas parādu.

ES valstu līderi svētdienas samitā apspriedīs šī plāna detaļas, lai tas tiktu galīgi pieņemts nākamajā samitā, kas notiks ne vēlāk kā trešdien, teikts Sarkozī un Merkeles paziņojumā.

ES finanšu komisārs Olli Rēns intervijā laikrakstam The Wall Street Journal sacīja, ka Grieķijas parāda pārstrukturēšanas darījuma saskaņošanai var būt vajadzīgas vairākas nedēļas. Viņš arī atzina, ka saglabājas domstarpības jautājumā par EFSF palielināšanu. "Mums nedēļas nogalē vajadzēs vienoties par principiem un galvenajiem parametriem," sacīja Rēns.

Ar svētdien gaidāmo samitu bija saistītas lielas cerības, jo pagājušajā nedēļas nogalē ES valstu līderi solīja šajā samitā paziņot visas parādu krīzes izbeigšanas plāna detaļas.

Eiro kurss pret ASV dolāru ceturtdien piedzīvoja kritumu, reaģējot uz ziņām, ka varētu tikt atlikts šīs nedēļas nogalē plānotais ES samits par eiro zonas parādu krīzi. Šo ziņu ietekmē eiro kurss samazinājās par 0,2% ‒ līdz 1,3732 ASV dolāriem, savukārt pieauga pieprasījums pēc tā dēvētajiem drošā patvēruma aktīviem, tostarp Vācijas valsts obligācijām.

Plašsaziņas līdzekļos bija parādījušās ziņas, ka Vācijas valdība pieļauj svētdien paredzētā samita atlikšanu. Atsaucoties uz avotiem Vācijas valdībā, laikraksts "Die Welt" ceturtdien vēstīja, ka iespējamais samita atlikšanas cēlonis esot strupceļā nonākušās sarunas par tā dēvētā eiro zonas glābšanas fonda apmēra palielināšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits