Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

ES šonedēļ stāsies spēkā prasība tirgot tikai tādas cigaretes, kas apdziest pašas

Lai samazinātu smēķēšanas izraisītu ugunsgrēku skaitu, no ceturtdienas, 17.novembra, Eiropas Savienībā (ES) stāsies spēkā jauna prasība, kas ļaus tirgot tikai tādas cigaretes, kas apdziest pašas.

Eiropas Komisija (EK) savā mājaslapā norāda, ka nenodzēsta cigarete ir viens no biežākajiem ugunsgrēku iemesliem ar liktenīgām sekām. Pierādījumi liecina, ka nāves gadījumu skaitu var samazināt par vairāk nekā 40%, ja tiktu ieviestas cigaretes ar samazinātu aizdegšanās iespēju (SAI). Šādas nenodzēstas cigaretes pašas apdziest un retāk var izraisīt ugunsgrēku. Šāda drošības prasība jau ir ieviesta dažās valstīs pasaulē (ASV, Kanādā, Austrālijā) un kopš 2010. gada aprīļa – Somijā, informē EK.

No 17. novembra, kad jaunie drošības standarti tiks publicēti ES Oficiālajā vēstnesī, visām ES pārdotajām cigaretēm būs jāatbilst šādām prasībām. Jaunās ugunsdrošības prasības piemērošana būs valstu iestāžu pienākums.

"Nav tādas lietas kā droša cigarete, un visdrošāk, protams, ir vienkārši nesmēķēt. Bet, ja cilvēki tomēr vēlas smēķēt, tad jaunie standarti, kas drīzumā stāsies spēkā, nodrošinās, ka cigarešu ražotāji ražos tikai cigaretes ar samazinātu aizdegšanās iespēju, un potenciāli pasargās simtiem iedzīvotāju no šādu ugunsgrēku briesmām," paskaidroja ES veselības un patērētāju politikas komisārs Džons Dalli.

Dalībvalstu iesniegtie dati par laika posmu no 2003. līdz 2008. gadam liecina par to, ka nenodzēstu cigarešu dēļ ES gada laikā tiek izraisīti 30 000 ugunsgrēku, kuros iet bojā vairāk nekā 1000 un tiek ievainoti vairāk nekā 4000 cilvēku. Pieredze Somijā, kur cigarešu izraisītos ugunsgrēkos cietušo skaits ir samazinājies par 43%, liecina, ka ES katru gadu varētu glābt gandrīz 500 cilvēku dzīvību.

Izmaiņām, kas ir paredzētas jaunajos standartos, ir jāsamazina iespējamība, ka nenodzēsta cigarete var izraisīt ugunsgrēku. Cigarešu papīra ražotāji ir mainījuši šā papīra ražošanu, lai divās vietās uz cigaretes izveidotu biezāka papīra joslu. Ja cigarete netiek nodzēsta, tabaka nodegs līdz vienai no šīm joslām un pati apdzisīs, jo šī josla ierobežo skābekļa piekļuvi. Šai cigaretei ir īsāks degšanas laiks, un tas samazina mēbeļu, gultas piederumu un citu materiālu aizdegšanās iespējamību.

Jaunie standarti ir izstrādāti saskaņā ar Vispārējās produktu drošības direktīvu, kurā noteikts, ka ražotājiem tirgū jāizplata tikai droši produkti.

EK 2008. gadā pēc pārrunām ar dalībvalstīm, tabakas rūpniecības un papīra ražošanas nozaru pārstāvjiem un NVO noteica drošības prasības un pēc tam lūdza Eiropas Standartizācijas komiteju (CEN) izstrādāt attiecīgus standartus, kurus valstu iestādes izmantos, lai pārbaudītu atbilstību ugunsdrošības prasībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits