Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Signāls fiksēts ar jaudīgo CHIME radioteleskopu Kanādā laikā, kad tas pat vēl nedarbojās ar pilnu jaudu

Fiksēts vēl viens atkārtotu radiosignālu avots kosmosā

Astronomiem otro reizi izdevies ierakstīt radioviļņus, kuru izcelsmes avots meklējams tālu ārpus mūsu galaktikas - Piena ceļa - robežām. Visbūtiskākais ir tas, ka fiksētais radiosignāls ir atkārtojies, vēstīts trešdien zinātniskajā izdevumā Nature publicētā pētījumā.

Radiosignāls bijis vien milisekundi ilgs. Šādas parādības - īsi radioviļņu "uzliesmojumi" - kosmosā nav neparastas, tomēr šī ir tikai otrā reize, kad pētniekiem izdevies vienu un to pašu signālu uztvert atkārtoti. Pagaidām nav noskaidrots, kas ir šī signāla, kam pētnieki piešķīruši nosaukumu FRB 180814.J0422+73, avots, bet tas uztverti sešas reizes no vienas un tās pašas vietas 1,5 miljardu gaismas gadu attālumā.

Līdzīgi atkārtoti signāli, kam dots nosaukums FRB 121102, tika fiksēti 2015. gadā ar Arecibo radioteleskopu.

Jaunie signāli 2018. gada vasarā atklāti ar Kanādas radioteleskopu CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment), kad teleskops vēl pat nedarbojās ar pilnu jaudu un faktiski vēl nebija pilnībā nodots ekspluatācijā.

Nu pētniekiem ir cerības, ka šādi atkārtoti radio signāli tiks atklāti arvien biežāk no dažādiem avotiem, kas palīdzēs veidot lielāku datu bāzi un attiecīgi arī ļaus galu galā noskaidrot, kas ir šādu signālu avots.

"Kad analīzei pieejami vairāki šādi ierakstīti signāli no dažādiem avotiem, mēs varēsim mēģināt šīs kosmosa mistērijas izprast - no kurienes signāli nāk un kas tos rada," raidorganizācijai CNN norādījusi CHIME komandas locekle astrofiziķe Ingrida Steirsa.

Fiksētie avoti ir 700 megahercu un 400 megahercu frekvencēs. CHIME pētnieku komanda izvirzījusi hipotēzi, ka šo viļņu avots ir kāds "spēcīgs astrofizisks fenomens", piemēram, supernovas paliekas vai vieta netālu no kādas galaktikas centrālā melnā cauruma. 

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka cilvēki meklē saprātu kosmosā tā iemesla dēļ, ka viņi to nevar atrast virs Zemes.
hmmm
h
Sižets fantastikas scenārijam: cilvēki atrod signālu, kuru sūtija saprātīgās būtnes. Izrādās tas ir signāls ko viņi paši sev nosūtīja esot nākotnē pirms laika mašīnas izgudrošanas. Kad iestājās šī nākotne par laika mašīnu aizmirsa, jo saņēma signālu, kurš saturēja vīrusu, lai no laika mašīnu izgudrot kļūst neispējams.
trusis nejaukais
t
da labi gan jau ka izraadiisies viss tik pat elementaari kaa toreiz kad neviens neticeeja, ka zeme ir apalja. ka pietiekoshi ilgi braucot vienaa virzienaa ir iespeejams atkal nonaakt tajaa pashaa vietaa. tas pats ar visumu, kautkur kautkaads signaals apliecies apkaart izplatiijumam izraadiisies naacis no mikroviljnju kraasninjas turpat blakus birojaa.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits