Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Grībauskaite: EK vēlas pārāk lielas pilnvaras robežapsardzē

Lietuva atbalsta Eiropas Komisijas (EK) ierosinājumu izveidot robežapsardzes dienestu, tomēr tā iebilst pret mandātu EK rīkoties bez dalībvalsts piekrišanas, paziņoja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

"Eiropas Savienības ārējo robežu drošība Lietuvai ir ārkārtīgi svarīga. Tādēļ Eiropas Komisijas ierosinājums izveidot Eiropas robežas un krasta apsardzes aģentūru ir nozīmīgs un pieņemts atbilstošā laikā," sacīja Lietuvas prezidente.

"Lietuvas pozīcija ir tāda, ka Eiropas robežsargu izvietošana ir jāveic ar dalībvalsts piekrišanu vai pēc tās lūguma," Grībauskaite teica aģentūrai BNS.

EK otrdien publiskoja plānu par jaunas robežapsardzes un krasta apsardzes aģentūras izveidošanu, kurai būs pilnvaras iejaukties pat bez Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu piekrišanas.

Jaunās aģentūras rīcībā būs 1500 cilvēku lieli ātrās reaģēšanas spēki un "tiesības iejaukties" ES dalībvalstīs, kurās būs ievērojami pieaudzis robežas šķērsotāju skaits, vai arī tās nespēs apsargāt savas robežas, paredz priekšlikums.

Jaunā robežapsardzes sistēma nomainīs pašreizējo ES robežapsardzes aģentūru Frontex, kas ar tās ierobežotajām iespējām nav tikusi galā ar milzīgo migrantu straumi no Turcijas uz Grieķiju un tālāk caur Balkāniem uz turīgajām Eiropas rietumu un ziemeļu valstīm. EK arī paziņoja par plāniem pārvietot daļu bēgļu tieši no Turcijas.

ES līderi EK izstrādāto plānu apspriedīs ceturtdien un piektdien paredzētajā samitā, paziņoja Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

Domājams, ka ES dalībvalstis gan nopietni mīkstinās šo plānu pirms jaunās aģentūras darbības sākšanas. Dažas dalībvalstis ir ļoti negatīvi noskaņotas pret šādas aģentūras izveidi.

Jaunā robežapsardzes sistēma ir tikai viena daļa no ES stratēģijas, kuras mērķis ir ierobežot migrantu un bēgļu plūsmu uz Eiropu. Citu šīs stratēģijas pasākumu īstenošana notiek lēni.

Lai gan ES šogad nolēma sadalīt starp dalībvalstīm 160 tūkstošus migrantu, kas reģistrēti pēc ierašanās Grieķijā un Itālijā, līdz šim ir pārvietoti tikai daži simti no viņiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits