Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Gruzija mācīšoties no Baltijas valstīm

Miljardieris Bidzina Ivanišvili, kura vadītais opozīcijas partiju bloks Gruzijas sapnis uzvarēja pirmdien notikušajās Gruzijas parlamenta vēlēšanās, uzskata, ka šai Kaukāza valstij ārpolitiski ir jāiet Baltijas valstu ceļš - jāpievienojas Eiropas Savienībai (ES) un NATO, vienlaikus veidojot dialogu ar Maskavu.

«Saprotams, ka sākotnēji tas izskatīsies pretrunīgi, bet mums ir jāiedzīvina attiecības ar Krieviju, tajā pašā laikā mēs nemainīsim savu stratēģiju attiecībā pret ES un NATO. Mums ir jāmācās citu valstu, piemēram, Baltijas valstu, pieredze. Tās ir iestājušās NATO un ES, kā arī spējušas normalizēt attiecības ar Krieviju. Tas būs sarežģīti, bet ne neiespējami,» viņš sacīja intervijā telekanālam Euronews.

Arī vairākums rietumvalstu preses izdevumu un analītiķu domā, ka Gruzijas jaunā valdība nemainīs pašreizējā prezidenta Mihaila Saakašvili kursu. Tikai pērn politikā sevi pieteikušais līdz tam pat Gruzijā maz zināmais B. Ivanišvili, kurš ir pasaules 153. bagātākais cilvēks un visu savu kapitālu nopelnījis Krievijā, arī pirms vēlēšanām regulāri apliecināja atbalstu valsts eiroatlantiskajai orientācijai.

Vajadzīga piekāpšanās

Pēc vēlēšanām B. Ivanišvili medijiem ir sacījis, ka vēlas atjaunot diplomātiskās un ekonomiskās saites ar Krieviju. Arī no Maskavas pēc tai nedraudzīgā M. Saakašvili partijas sakāves ir izskanējusi vēlme atjaunot normālas attiecības ar Gruziju. «Viss, kas turpmāk turēs M. Saakašvili prom no varas instrumentiem, būs pluss Krievijas - Gruzijas attiecībās,» uzskata Krievijas parlamenta - Valsts domes - Ārlietu komitejas vadītāja vietnieks Vjačeslavs Nikonovs.

Tbilisi un Maskavas divpusējās attiecības tika pārtrauktas pēc 2008. gada augustā notikušās karadarbības Gruzijas separātiskajā Dienvidosetijas reģionā. Pēc kara Krievija atzina Dienvidosetijas un otra Gruzijas separātiskā reģiona Abhāzijas neatkarību, kā arī izveidoja tur savas militārās bāzes. Tomēr jau pirms tam abu valstu attiecībās bija iedzīts ķīlis, jo Gruzija M. Saakašvili vadībā nodibināja aizvien ciešāku draudzību ar Rietumiem, kas ļoti nepatika Krievijai.

Lai atjaunotu funkcionējošas attiecības ar Krieviju, Gruzijai kā minimums vajadzētu atzīt separātisko reģionu neatkarību. «Ja Abhāzijas un Dienvidosetijas jautājumā netiks rasts kompromiss, tad Ivanišvili kungam būs ļoti grūti nodibināt draudzīgas attiecības ar Krieviju,» bijušais Valsts domes Ārlietu komitejas loceklis Semjons Bagasarovs sacīja sarunā ar BBC krievu redakciju. B. Ivanišvili jau priekšvēlēšanu kampaņas laikā paziņoja, ka, nonākot pie varas, centīsies atjaunot Gruzijas teritoriālo vienotību, kas nozīmē Abhāzijas un Dienvidosetijas atgūšanu.

Skaidrs, ka Krievija būtu draudzīgāka pret Gruziju, ja tā atteiktos no plāniem iestāties ES un NATO. Tomēr B. Ivanišvili agrākie paziņojumi liecina, ka viņš negrasās kavēt šī mērķa sasniegšanu. To apstiprina arī miljardiera trešdienas paziņojums, ka viņa kā Gruzijas premjerministra pirmais ārvalstu brauciens būs uz Vašingtonu. «ASV ir mūsu galvenais partneris un draugs,» pasvītroja B. Ivanišvili.

Politikā ilgi neuzkavēsies

Priekšvēlēšanu kampaņas, ko rietumvalstis novērtēja kā polarizējošu, laikā oponenti ar M. Saakašvili priekšgalā saukāja B. Ivanišvili par Maskavas aģentu, kas vēlas padarīt Gruziju par Krievijas vasali. Viņi tā uzskata, jo B. Ivanišvili savu bagātību, kas esot 6,4 miljardi dolāru (3,4 miljardi latu), ir nopelnījis lielajā kaimiņvalstī, kur, kā zināms, bieži vien uzņēmējdarbība nav iespējama bez augstākās varas svētības.

Pats B. Ivanišvili apgalvo, ka pirmo lielo naudu nopelnījis tūlīt pēc Padomju Savienības sabrukuma, kad viņš ar partneriem uz Krieviju importējuši datorus, kas tolaik maksājuši tikpat, cik divas automašīnas. Par datoru biznesā nopelnīto naudu izveidota banka Rossiyskiy Kredit Bank, bet vēlāk viņš iesaistījies metālu, nekustamā īpašuma un farmācijas biznesā, raksta Forbes. Nesen viņš paziņoja, ka ir pārdevis lielāko daļu savu Krievijā esošo aktīvu.

Pēc vairāku gadu dzīves Maskavā un Parīzē 2004. gadā B. Ivanišvili ar sievu un četriem bērniem atgriezās uz dzīvi dzimtenē, lai atbalstītu 2003. gadā notikušās Rožu revolūcijas līdera M. Saakašvili centienus modernizēt un demokratizēt Gruziju. Vairākus gadus viņš klusi, bez publicitātes ziedoja naudu kultūras celtņu atjaunošanai un mākslinieku atalgojuma palielināšanai, par viņa līdzekļiem tika uzcelta valstī lielākā baznīca, B. Ivanišvili arī iegādājās jaunus formastērpus Gruzijas armijai.

Tajā pašā laikā viņš kalnos virs Tbilisi uzcēla 50 miljonus dolāru (27 miljoni latu) vērtu villu, kurā atrodas arī privātais zooloģiskais dārzs ar zebru, lemuriem un pāviem. Viņa īpašumā ir arī ievērojama modernās mākslas kolekcija, kuras vērtīgākais darbs ir par 95 miljoniem dolāru (51 miljons latu) iegādātā Pablo Pikaso glezna Dora Maara ar kaķi.

Pērn oktobrī bagātnieks paziņoja par iesaistīšanos politikā, neskatoties uz to, ka viņam tā riebjas. «Es biju spiests nākt politikā, jo Saakašvili bija iznīcinājis opozīciju. Man bija izvēle pamest valsti, jo bija bīstami šeit dzīvot, vai iet politikā,» skaidro B. Ivanišvili, kuram pēc lēmuma paziņošanas tika atteikta Gruzijas pilsonība (pašlaik viņš ir Francijas pilsonis).

Arī gadu pēc iesaistīšanās politikā un viņa vadītās partijas uzvaras vēlēšanās B. Ivanišvili nav iemīlējis šo nodarbi.

«Divi trīs gadi ir maksimums, ko es palikšu politikā,» viņš apgalvo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits