Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Gūti pierādījumi par kiberuzbrukumu Ukrainas elektroapgādes tīklam

ASV izmeklētāji guvuši pierādījumus, ka Ukrainas elektroapgādes tīklam decembrī noticis kiberuzbrukums, kā rezultātā simtiem tūkstoši cilvēku palika bez elektrības.

Izmeklētāji secinājuši, ka tas ir pirmais šāda veida kiberuzbrukums, telekanālam CNN atklāja kāda izmeklēšanai tuvu stāvoša amatpersona.

ASV amatpersona norādīja, ka kiberuzbrukumā izmantota moderna ļaunprogrammatūra, kas bojāja datorus un nobloķēja kontroles sistēmas daļā Ukrainas elektroapgādes tīkla.

ASV amatpersonas jau gadiem paudušas bažas par Savienoto Valstu elektroapgādes tīkla vieglo ievainojamību un izmeklēšana par kiberuzbrukumu Ukrainā apstiprinājusi, ka ar kiberuzbrukumu iespējams padarīt darboties nespējīgu arī ASV tīklu.

ASV sistēmas nav daudz vairāk aizsargātas, kā tās, kuras tika uzlauztas Ukrainā, norādīja amerikāņu amatpersona.

Ukrainas varasiestādes vainoja Krieviju par elektrības zudumu, apgalvojot, ka tā ir daļa no Krievijas slēptās karadarbības pret Ukrainu, un izmeklētāji pavisam drīz atrada pierādījumus par ļaunprogrammatūras BlackEnergy izmantošanu uzbrukumā.

Lai palīdzētu Ukrainai izmeklēšanā, ASV nosūtīja uz Ukrainu ekspertus no Enerģētikas un Iekšzemes drošības ministrijām, kā arī Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģentus.

ASV izmeklētāji atklāja, ka Ukrainā noticis līdz šim nebijuša mēroga kiberuzbrukums, kurā hakeru komanda saskaņoti un vienlaicīgi veica uzbrukumus sešiem elektroenerģijas uzņēmumiem.

Uzbrukums bija tik spēcīgs, ka tas nobloķēja iekšējās sistēmas, kam bija jāpalīdz elektroenerģijas uzņēmumiem atjaunot strāvas padevi. Datori tika iznīcināti un pārstāja darboties pat zvanu centri, kuros cilvēkiem iespējams ziņot par elektroapgādes pārrāvumiem.

Tomēr, kas veica šo uzbrukumu, joprojām nav noskaidrots.

BlackEnergy izcelsme saistās ar Krieviju, bet ASV vēl nav gatavas piedēvēt kiberuzbrukumu Krievijai, un izmeklēšana turpinās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits