Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Hakeri: FIB rīcībā ir personas dati par 12 miljoniem Apple produktu lietotāju

Hakeru organizācija AntiSec otrdien nākusi klajā ar paziņojumu, ka, uzlaužot ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) datoru, tai ir izdevies iegūt personas datus par 12 miljoniem informācijas tehnoloģiju giganta Apple izstrādāto produktu iPhone un iPad lietotāju.

AntiSec, kas ir saistīta ar zināmo hakeru grupējumu Anonymous, publiskojusi viena miljona Apple lietotāju identifikatoru, kas, kā viņi apgalvo, ir daļa no FIB rīcībā esošajiem datiem. FIB pārstāvis izskanējušo informāciju nekomentēja.

Taču sociālajos medijos un blogos šī ziņa nebūt nav palikusi bez ievērības. Tehnoloģijām veltītais blogs Geekosystem notikušo nodēvējis par "vienu no vēsturē ievērojamākajām privāto datu katastrofām", tikmēr tviterī izskanējis viedoklis, ka FIB acīmredzot izseko Apple lietotājus.

Tīmeklī pat izveidota datubāze, lai palīdzētu Apple lietotājiem uzzināt, vai arī viņu izmantotā Apple produkta unikālais ierīces identifikācijas numurs (UDIDs) ir FIB rīcībā. "Kāpēc FIB apkopoja miljoniem iPhone un iPad lietotāju UDIDs un personīgo informāciju, pagaidām nav skaidrs, taču ir acīmredzami, ka šie dati (un dators, kurā dati acīmredzot tika glabāti) nebija pietiekami aizsargāti," norāda britu datu drošības uzņēmuma Sophos eksperts Greiems Klūlijs. "Man ir aizdomas, ka hakeri vairāk vēlējās apkaunot FIB komandu, nekā apdraudēt nevainīgus lietotājus. Taču jebkurā gadījumā datoru uzlaušana ir kriminālpārkāpums, un es paredzu, ka FIB un citas likumsargājošās iestādes centīsies atrast atbildīgos."

Citi eksperti savukārt pauž satraukumu par informācijas nopludināšanu. "Tā kā UDIDs ir unikāli katram iPhone un iPad, rodas satraukums, ja jūsu dati nonāk nepareizās rokās," uzsver tehnoloģiju bloka The Next Web eksperts Jošs Ongs. "Vēl jo vairāk satrauc tas, ka tie bija saistīti ar personīgo informāciju, tostarp lietotāju vārdu, ierīces nosaukumu, mobilā telefonu numuru un adresi, kas, iespējams, varētu novest pie identitātes zādzības."

Savukārt institūta SANS Internet Storm Center eksperts Johaness Ulrihs atzīst, ka ir sarežģīti pārbaudīt izskanējušo informāciju. "Šajā failā nav nekā cita, kas norādītu uz FIB. Tādējādi šie dati tikpat labi varētu būt iegūti arī no kāda cita avota. Taču nav skaidrs, kuram būtu šāda veida fails," skaidro eksperts.

Vienlaikus Ulrihs atzīst - pat ja izrādīsies, ka dati iegūti no FIB, nav skaidrs, kāpēc FIB rīcībā ir šāda informācija. "Šī pārkāpuma nozīmīgums ļoti lielā mērā atkarīgs no avota, un, cik man zināms, tas vēl nav apstiprināts," viņš piebilst.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits