Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Dažkārt Hokinga norādes studentiem šķita tuvākas par orākula pareģojumiem

Hokings mainīja, kā zinātne domā par melnajiem caurumiem

Zinātnieki reti sasniedz rokzvaigznes statusu, bet Stīvens Hokings varētu būt kandidāts. Tā par leģendāro zinātnieku, kurš mainīja veidu, kā domāt par melnajiem caurumiem un gravitāciju, raksta ASV radio NPR zinātnes žurnālisti.

Portāls Diena.lv jau vēstīja, ka fiziķis 76 gadu vecumā devies mūžībā. Tīmeklī simtiem kolēģu un tūkstošiem fanu atvadās no izcilā zinātnieka. Zīmīgi pieminēt, ka Hokings mūžībā devies relativitātes teorijas "tēva" Alberta Einšteina dzimšanas dienā - Einšteins dzimis 1879. gada 14. martā.

Hokings slavu iemantoja ar grāmatu Īsi par laika vēsturi, taču, kā ironiski piebilst gan BBC, gan NPR, - lai gan grāmata tika izpirkta, tā, iespējams, ir viena no mazāk lasītajām grāmatām, jo fiziķa teorijas bija gana sarežģītas, lai lasītājiem, kuri grāmatai ķērās klāt, bez ievērojamām priekšzināšanām tās izdotos saprast. 2005. gadā gan tika izdota grāmata - Vēl īsāk par laika vēsturi ar mērķi viņa idejas skaidrot saprotamākā veidā. Tāpat viņš sarakstījis vairākas citas grāmatas, viena no tām - Džordža slepenā atslēga uz visumu - veidota kopā ar viņa meitu .

Tomēr Hokinga ieguldījums nav tikai populārzinātnisks - Laurenss Krauss no Arizonas štata universitātes NPR norādījis, ka Hokings atklāja kaut ko "patiešām pārsteidzošu". Pirms Hokinga fiziķi uzskatīja, ka melno caurumu gravitācijas spēks neļautu nekam izbēgt, taču, izmantojot kvantu mehāniku un relativitātes teoriju, Hokings pierādīja, ka teorētiski ir daļiņas, kas spēj izbēgt no melnā caurumu spēcīgās gravitācijas. Šo teorētisko starojumu sauc par Hokinga radiāciju. Hokinga kolēģi norāda, ka viņš mainīja, kā fiziķi domā par melnajiem caurumiem. 

Tomēr jānorāda, ka šāda starojuma esamība vēl nav pierādīta. 

Kā raksta BBC, Hokings kopā ar Rodžeru Penrozu pierādīja, ka visums sākās ar lielo sprādzienu. Tāpat viņš teoretizējis par mini-melnajiem caurumiem. 

Hokings par savu darbu un sasniegumiem ir saņēmis dažādus zinātnes apbalvojumus un goda amatus. The Guardian norāda, ka Hokings varēja būt arī sarežģīts un biedējošs pasniedzējs, viņš esot ar ratiņkrēslu braucis pāri to studentu kājām, kuri viņu kaitinājuši. Taču uzslavas un norādes no ģeniālā zinātnieka vienmēr bija gaidītas. Dažkārt tās šķita līdzīgākas orākula pareģojumiem.

Zinātnieks arī ir iemantojis popkultūras tēla statusu - attēli, t-krekli un citi produkti ar viņa līdzību internetā ceļo apkārt jau gadiem, joku lapās parādās īsi Hokinga citāti, jo, kā norāda viņa draugi un radinieki, viņam visu dzīvi piemitusi lieliska humora izjūta. Tāpat viņš tēls parādījies slavenajā ASV multiplikācijas seriālā Simpsoni, viņš pats ierunājis savu lomu. Viņš arī atveidoja lomu ASV kulta zinātniskās fantastikas seriālā Star Trek: The Next Generation (Zvaigžņu ceļš: Nākamā paaudze). Savukārt 2014. gadā aktieris Edijs Redmeins ieguva Oskaru par Hokinga atveidojumu filmā Teorija par visu.

 

 

Top komentāri

kalvadoss
k
Redaktor! Domā par teksta virsrakstu, neizvaro latviešu valodu
Aha
A
Melnais caurums - visdrīzāk tikai virpuļsūknis, kas Visumā darbojas līdzīgi kā atvars ūdenī - pa plato eliptisko atveri visu rauj iekšā un pa šauro smailo galu visu izmet ārā, pie kam piltuves visšaurākajā vietā ātrums var tuvoties vai pat sakrist ar c vērtību! Un nekādu superblīvumu - tikai cits matērijas pārneses veids jeb savdabīga matērijas teleportācija. Iespējams fiziķiem vajag uzmanīgāk pavērot dabu un procesus tajā tepat blakus, jo izskaidrojums bieži vien ir "degungalā".
>:-)
&
NEPADOTIES ! Nevis slinkojot un pūstot - Jurjānu Andrejs - J.Alunāns - Dziesmas.lv www.dziesmas.lv/d/Nevis_slinkojot_un_pustot_-_Jurjanu_Andrejs_-_J.../844 Nevis slinkojot un pūstot Tautu labā godā ceļ; Tik pie prāta gaismas kļūstot, Tauta zied un tauta zeļ. }2x Ja ikviens tik zemē sētu Vienu graudu veselu, Kas gan izskaitīt tad spētu Zelta kviešu krājumu! Bet, kas lielīdamies pārdot Ved uz tirgu pelavas, Tas kā pelus, vējam ārdot, Zūd no ļaužu piemiņas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits