Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Pasaule pavada mūžībā vienu no spožākajiem prātiem

Zinātnieks Stīvens Hokings, kurš, spītējot smagai slimībai, kas laika gaitā viņu pilnībā paralizēja, aizvadījis ārkārtīgi ražīgu darba mūžu un pasaulē atzīts ne tikai kā viens no spožākajiem prātiem teorētiskās fizikas jomā, bet arī pazīstams kā zinātnieks, kas lielai daļai sabiedrības raisījis interesi par zinātni, populārzinātniskās grāmatās samērā vienkāršā valodā iepazīstinot interesentus ar zinātnieku darbu tādās jomās kā melno caurumu izpēte un kvantu mehānika.

Kā jau vēstīts, fiziķis mūžībā aizgāja savās mājās Kembridžā 76 gadu vecumā agrā trešdienas rītā, un tīmeklī nu simtiem kolēģu un tūkstošiem fanu atvadās no izcilā zinātnieka. Zīmīgi pieminēt, ka Hokings mūžībā devies relativitātes teorijas "tēva" Alberta Einšteina dzimšanas dienā - Einšteins dzimis 1879. gada 14. martā.

Kosmosa izpētes aģentūra NASA vietnē Twitter publiskojusi attēlu ar Hokingu, rakstot: "Pieminot Stīvenu Hokingu, atzīto fiziķi un zinātnes vēstnieku. Viņa teorijas palīdzēja atklāt veselu visumu ar iespējamībām, kuras nu mēs un pasaule izpētām."

Zinātnieks un populārzinātnisko raidījumu par Visuma izpēti vadītājs Nīls de Grāss Taisons tvīto, ka Hokinga aiziešana mūžībā "atstājusi intelektuālu vakuumu", savukārt Hokinga personības iezīmes slavē Hārvarda Universitātes astrofiziķis Džonatans Makdauels: "Atminos laikus, kad Hokings lasīja lekcijas un viņam bija ļoti grūti parunāt (pirms vēl viņam tika izstrādāts datorizēts valodas palīgrīks). Viņš tik un tā papūlējās lekcijās arī pajokot. Tas par kaut ko liecina." 

Hārvarda Universitātes profesore un bijusī ASV vēstniece ANO Samanta Pauersa raksta: "Starp daudziem citiem viņa devumiem šai pasaulei bija arī šī vienkāršā atziņa: "Tas nebūtu nekāds labais Visums, ja tas nebūtu mājvieta cilvēkiem, kurus mīli".

Zinātnieks Lorenss Krauss raksta, ka "nupat izplatījumā izdzisa zvaigzne. Mēs esam zaudējuši brīnišķīgu cilvēku. Stīvens Hokings cīnījās un centās pieradināt kosmosu 76 gadus. (..) Man viņa pietrūks."

"Mēs šodien zaudējām vienu no diženajiem. Stīvenu Hokingu vienmēr atcerēsies par viņa satriecošo devumu zinātnei un to, kā sarežģītas teorijas un konceptus padarīt pieejamākus plašai sabiedrībai," tvītoja Microsoft izpilddirektors Satja Nadella.

Hokingu pieminējuši arī žurnālisti, kas viņu savulaik intervējuši. "Vieglas smiltis, Stīven Hoking. Pasaules visspožākais prāts, kāds, kurš nekad nepārstāja jautāt: Kāpēc?" raksta britu žurnālists Pierss Morgans.

Top komentāri

>:-)
&
NEPADOTIES ! Nevis slinkojot un pūstot - Jurjānu Andrejs - J.Alunāns - Dziesmas.lv www.dziesmas.lv/d/Nevis_slinkojot_un_pustot_-_Jurjanu_Andrejs_-_J.../844 Nevis slinkojot un pūstot Tautu labā godā ceļ; Tik pie prāta gaismas kļūstot, Tauta zied un tauta zeļ. }2x Ja ikviens tik zemē sētu Vienu graudu veselu, Kas gan izskaitīt tad spētu Zelta kviešu krājumu! Bet, kas lielīdamies pārdot Ved uz tirgu pelavas, Tas kā pelus, vējam ārdot, Zūd no ļaužu piemiņas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē