Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Izraēla bažījas par ANO miera uzturētāju iespējamo aiziešanu no Golānas augstienēm

Izraēla ceturtdien paudusi bažas, ka ANO miera uzturētāji varētu pamest Golānas augstienes, kur trešdien tika sagūstīts 21 ANO misijas karavīrs.

Nolaupītāji paziņojuši, ka filipīniešu miera uzturētāji tiks atbrīvoti tikai pēc tam, kad Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam lojālie spēki atstās Džamlas ciematu Deras provincē, Sīrijas dienvidos. Nolaupītāji arī pārmeta ANO spēkiem nostāšanos Izraēlas pusē.

"Nolaupīšana, visticamāk, pārliecinās valstis, kuras piedalās šajos [ANO miera uzturēšanas] spēkos, vest savus karavīrus mājās, kas, bez šaubām, radītu bīstamu vakuumu" demilitarizētajā zonā Golānas augstienēs, aģentūrai AFP norādīja kāda Izraēlas amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma. "Kopš izveidošanas šie spēki ir pildījuši savu misiju, kas bija miera uzturēšana," norādīja amatpersona.

Golānas augstienes Izraēla okupēja 1967.gada Tuvo Austrumu kara laikā un 1981.gadā anektēja. ANO Norobežošanās novērošanas spēki (UNDOF) tika izveidoti 1974.gada maijā, lai uzraudzītu vienošanos par uguns pārtraukšanu starp Izraēlu un Sīriju, kas tika noslēgta pēc 1973.gada kara. Pašlaik UNDOF sastāvā ietilpst aptuveni 1000 karavīru.

Oficiāli Izraēlas un Sīrijas starpā joprojām ir karš, tomēr ap abu valstu starpā noteikto pamiera līniju jau gadiem ilgi pamatā valdījis miers. Tomēr pēdējā laikā dažādu incidentu skaits Golānas augstienēs ir pieaudzis. Pirms Sīrijas konflikta izraisīšanās abu valstu līderi mēdza izteikties par iespējamību atsākt sarunas. Arī mediji ziņoja par dažādām Golānas augstieņu jautājuma noregulēšanas alternatīvām. Tomēr patlaban pilsoņkara apjomus sasniegušā Sīrijas dumpja dēļ šo nodomu īstenošana šķiet mazticama.

Izraēlas laikraksts Yediot Aharonot vēsta, ka Izraēlas amatpersonas ir satraukušās par ANO spēku iespējamo izformēšanu un teroristu grupējumu iefiltrēšanos demilitarizētajā zonā starp Izraēlas un Sīrijas kontrolētajām teritorijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits