Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Izraēlā notiek pašvaldību vēlēšanas

Izraēlā otrdien notiek pašvaldību vēlēšanas, kurās tiks izraudzīti jauni mēri un vietējo padomju locekļi.

Vēlēšanas notiek 191 pašvaldībā un tajās tiesīgs piedalīties 5 469 041 reģistrētais vēlētājs.

Par mēra amatu sacenšas 767 kandidāti, bet par vietu vietējā padomē - 1912 politiķi.

Vēlētāju aktivitāte Izraēlas pašvaldību vēlēšanās tradicionāli ir zema. Iepriekšējās vēlēšanās, kas notika 2008.gadā, savu pilsoņa pienākumu izpildīja tikai 51,85% vēlētāju.

Šogad vēlētāju aktivitāti, visticamāk, negatīvi ietekmēs daudzie korupcijas skandāli, kas satricinājuši vairākas vietējās padomes.

Joprojām turpinās tiesa pret bijušo premjerministru Ehudu Olmertu, kurš 2008.gadā bija spiests atkāpties no premjera amata korupcijas skandāla dēļ. Olmerts apsūdzēts kukuļņemšanā laikā, kad ieņēma Jeruzalemes mēra amatu.

Pagājušā gada laikā par amata pārkāpumiem arestēti četri mēri un vēl četriem izvirzītas apsūdzības.

Sabiedriskās domas aptauja, kas tika veikta pagājušajā nedēļā, liecina, ka 63% izraēliešu savas vietējās varasiestādes uzskata par korumpētām. Pretējās domās bija 19% aptaujāto.

No 501 aptaujātā tikai 57% sacīja, ka gatavojas doties uz vēlēšanām.

Vietējās vēlēšanas neatspoguļo situāciju nacionālajā līmenī. Tajās parasti liela loma ir personībām. Vecie mēri bieži vien tiek pārvēlēti amatos, kā tas bija 2008.gadā, kad divas trešdaļas mēru tika pārvēlēti uz nākamo pilnvaru termiņu.

Tomēr vairākās pilsētās, tostarp Jeruzalemē, gaidāma spraiga cīņa.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka Jeruzalemē vadībā izvirzījies pašreizējais pilsētas galva 54 gadus vecais uzņēmējs Nirs Barkats. Tomēr labas izredzes ir arī Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu partijas "Likud" pārstāvim Mošem Leonam, kuru atbalsta reliģiozie un labā spārna vēlētāji.

Vairāk nekā puse Jeruzalemes iedzīvotāju ir palestīnieši, bet viņi tradicionāli boikotē pašvaldību vēlēšanas.

Telavivā, visticamāk, uzvaras laurus plūks līdzšinējais mērs Rons Huldai, kurš pilsētu vada jau 15 gadus. Viņam izdevies panākt pilsētas ekonomisku un kulturālu uzplaukumu un sekmēt pilsētas atpazīstamību pasaulē.

Viņa tuvākais konkurents ir kreisā spārna partijas Meretz parlamenta loceklis Nicans Horovics, kurš savā priekšvēlēšanu kampaņā pievērsies homoseksuāļu tiesībām un vides aizsardzības jautājumiem.

Pašvaldību vēlēšanas var radītt būtiskas izmaiņas sieviešu pārstāvniecībā. Organizācija Sieviešu koalīcija, kas pārstāv arābu sievietes, prognozē, ka vietējās pašvaldībās ievēlēto sieviešu skaits varētu palielināties vismaz divas reizes.

2008.gadā pašvaldībās tika ievēlētas tikai sešas arābu sievietes.

No 1912 politiķiem, kas kandidē uz vietu vietējās padomēs, 173 ir arābu sievietes. Turklāt šogad sievietes atrodas augstāk vēlēšanu sarakstos.

2008.gadā vēlēšanās uz vietu vietējās padomēs kandidēja 149 arābu sievietes.

Nācaretē uz mēra amatu šogad kandidē arī kreisā spārna partijas Balad politiķe Hanēna Zuabi, tomēr viņai nav lielu izredžu uzvarēt, liecina sabiedriskās domas aptaujas.

Zuabi plašāku sabiedrības uzmanību izpelnījās 2010.gadā, piedaloties protesta flotilē, kas centās pārraut Izraēlas blokādi un nogādāt palīdzības kravu Gazas joslā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits