Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Jaunzēlande lemj pilnībā izskaust cigarešu smēķēšanu

Jaunzēlandes Nesmēķēšanas, vides un regulēto produktu (smēķējamās tabakas) likumā ir veikti vairāki būtiski grozījumi, ar kuriem faktiski jau tuvākajā nākotnē valstī tiks izskausta legāla cigarešu smēķēšana – tādējādi amatpersonas cer radīt jaunu nesmēķētāju paaudzi.

Saskaņā ar šā gada decembra vidū apstiprinātajiem grozījumiem likumā Jaunzēlandē līdz 2023. gada beigām no 6000 līdz 600 tiks samazināts to veikalu skaits, kuriem likumīgi atļauts pārdot cigaretes. Tabakas izstrādājumus vairs nebūs iespējams iegādāties avīžu kioskos vai lielveikalos. Tos varēs nopirkt tikai specializētos tabakas veikalos.

Likums strikti nosaka, ka pārdevējam jāpārliecinās, lai tabaka netiek pārdota jaunākai par 2009. gada 1. janvārī dzimušu personu. Saskaņā ar grozījumiem, tie, kuri dzimuši 2009. gada 1. janvārī vai vēlāk, un kuriem 2027. gadā apritēs 18 gadi, vairs nedrīkstēs iegādāties cigaretes. Smēķēšanas lieguma vecums pieaugs ar katru gadu. “Nav neviena pamatota iemesla atļaut pārdot produktu, kas nogalina pusi cilvēku, kuri to lieto”, tā, uzstājoties Jaunzēlandes parlamentā ar aizstāvības runu likuma grozījumiem, sacīja Jaunzēlandes veselības ministre Aješa Verala. “Tūkstošiem cilvēku dzīvos ilgāk, veselīgāk, un veselības sistēma ietaupīs piecus miljardus dolāru gadā, jo nebūs jāārstē smēķēšanas izraisītās slimības, piemēram, dažādu veidu audzēji, sirdslēkmes, insulti, nebūs jāveic amputācijas”, parlamentā skaidroja A. Verala. Viņa atsaucās uz 2022. gada 17. novembrī publicēto statistiku. Tā liecina, ka smēķēšanas līmenis Jaunzēlandē jau ir samazinājies līdz vēsturiski zemākajam - tikai 8% pieaugušo smēķē katru dienu. Salīdzinoši, pirms gada katru dienu smēķēja 9,4% pieaugušo.  

Likuma grozījumu atbalstītāji pauž, ka cigarešu smēķēšanas izskaušanas plāns ir sasniedzams un reālistisks. Savukārt, kritiķi norāda, ka tas var slikti atspēlēties, padarot cigarešu smēķēšanu par krāšņu un kārdinošu izpriecu, tādējādi veicinot melno tirgu, līdzīgi melnajam alkohola tirgum, kāds radās pirms gadsimta ASV, kad tur tika izsludināts sausais likums.

Jaunzēlandes iniciatīvai rūpīgi seko līdzi arī citas valstis. Piemēram, Malaizija jau ir paziņojusi, ka arī tā vēlas radīt  savu “smokefree” (nesmēķētāju) paaudzi. Līdzīgi Dānijas amatpersonas sākušas popularizēt pilnīgu atteikšanos no smēķēšanas.

Tikmēr smēķētāju tiesību aizstāvji šādas iniciatīvas nosoda, sakot, ka tas ir uzbrukums cilvēktiesībām. Jaunzēlandes mazumtirgotāji jau sākuši celt trauksmi, ka liegums tirgot cigaretes novedīs pie mazumtirdzniecības veikaliņu bankrota. Arī tiesību eksperti, kuri iebilst pret smēķēšanu, ir pauduši bažas par strikto ierobežojumu diskriminējošo raksturu. Viņuprāt, “smokefree” paaudzes radīšana reālajā dzīvē izpaudīsies tā, ka dažiem Jaunzēlandes pieaugušajiem tiks aizliegts pirkt tabaku, bet citiem, nedaudz vecākiem pieaugušajiem, tas netiks aizliegts.

Liegumu atbalstītāji popularizē citus argumentus. Viņi apgalvo, ka ietekme uz cilvēktiesībām būs neliela un tā būšot nesalīdzināmi mazāka pretstatā ar smēķēšanas lieguma dēļ ietaupītajām veselības aprūpes izmaksām. Jaunzēlandes valdības dati liecina, ka valstī jau tagad lielākā daļa iedzīvotāju vairs nesmēķē, tomēr līdz pat 5000 nāves gadījumu gadā joprojām ir saistīti ar smēķēšanas ieradumu. 5000 nāves gadījumos ietverti 2000 vēža izraisīti nāves gadījumi, no kuriem 1200 gadījumi ir plaušu vēža izraisīta nāve.

Veselības ministre A.Verala Jaunzēlandes veselības žurnālam “The Lancet” dalījusies pieredzē par laiku, kad praktizējusi kā ārste un bijusi lieciniece smēķēšanas izraisītām smagām veselības traumām: “Mūsu nakts dežūrdaļā bija ierasts uzņemt pacientus ar obstruktīvām plaušu slimībām (HOPS). Ierasti viņu fiziskais stāvoklis - nespēja staigāt, nespēja doties iepirkties, dažos gadījumos viņi nevarēja pat aizstaigāt līdz pastkastītei. Tabaka viņus bija padarījusi par ieslodzītajiem viņu pašu mājās.” Ministre žurnālam skaidrojusi, ka daudzos gadījumos smēķēšanas rezultātā cilvēkiem veiktas kāju amputācijas. Šos gadījumus A.Verala raksturojusi kā “tabakas sakropļotus cilvēkus”.

Jaunzēlandes muitas dienests atklāti paziņojis, ka cigarešu tirdzniecībai piemērotie liegumi, iespējams, veicinās tabakas izstrādājumu melno tirgu, kas jau tā esot pietiekami ievērojams augsto cigarešu cenu dēļ. 

Būtiski, ka grozītais likums neaizliedz tā dēvēto veipošanu jeb karsto dūmošanu, kas Jaunzēlandes jaunākajai paaudzei ir daudz populārāka nekā cigaretes. Dati arī liecina, ka jaunzēlandiešu pusaudžu vidū smēķēšana plaši aizstāta ar veipošanu. Saskaņā ar šogad veikto 19 000 vidusskolēnu aptauju, gandrīz 20% veipojuši katru dienu vai vairākas reizes dienā.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits