Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ķīna grasās pārrakstīt Mēness izpētes vēsturi

Ja viss noritēs pēc plāna, Ķīnas kosmosa izpētes pašgājējs Chang'e 4 kļūs par pirmo zondi, kas nosēdināta Mēness "tālajā" pusē, līdz šim neizpētītā Mēness dienvidu polā, kur atrodas senākais, lielākais un dziļākais Mēness krāteris, vēsta The Guardian.

Kuģis, kas nes pašgājēju Chang'e 4, ap Mēnesi sāka riņķot nedēļas nogalē. Pagaidām nav zināms precīzs laiks, kad tiks uzsākts zondes nosēdināšanas manevrs, bet Ķīnas valsts kontrolētajos medijos izskanējis, ka tas varētu notikt ceturtdienas rītā pēc Latvijas laika.

Kaut līdz šim kosmosa izpētes zondes uzņēmušas attēlus, kuros redzama Mēness tā dēvētā "tālā" puse, neviens izpētes robots šajā Zemes pavadoņa puslodē nav nosēdināts, raksta The Guardian. Ja Ķīnai izdosies sekmīgi nogādāt zondi uz Mēness virsmas, Pekina ierakstīs savu vārdu kosmosa izpētes vēsturē, un tas būs spēcīgs pieteikums Ķīnas ambīcijām kļūt par ar ASV un Krieviju līdzvērtīgu kosmosa izpētes lielvalsti.

Šis uzdevums ir visnotaļ sarežģīts, jo, mēģinot nosēdināt zondi tajā Mēness puslodē, kas ir pavērsta prom no Zemes, nav iespējams nodibināt tiešus sakarus ar kosmosa kuģi. Tā vietā komunikācija no misijas kontroles centra līdz Chang'e 4 tiks pārraidīta ar satelīta Queqiao starpniecību.

Pašgājējs Chang'e 4 pētīs Mēness virsmu un iežu sastāvu līdz šim cilvēces radītu objektu neapmeklētajā pusē, lai zinātnieki varētu gūt plašāku ieskatu par to, kā radies Zemes pavadonis. 

Pētniekiem Mēness "tālā" puse ir interesanta arī ar to, ka to neskar no Zemes nākušos radioviļņu "fons", tādējādi tur izvietots radioteleskops, iespējams, spētu bez liekiem traucējumiem uztvert vājākus radiosignālus no dažādiem avotiem izplatījumā. Chang'e 4 pašgājējs ir aprīkots ar mērierīcēm, kas noteiks, vai Mēness "tālā" puslode tik tiešām ir brīva no cilvēku radītā radioviļņu "piesārņojuma", tādējādi varēs izvērtēt, vai iecere par radioteleskopa izvietošanu tur ir jēgpilna. 

Top komentāri

acīmredzami
a
Tad jau laikam kāds pirmo reizi Mēness izpētes vēsturē gatavojas nokārtot dabiskās vajadzības uz Mēness.
TrollisJT
T
Pārrakstīt? Tas ir... kā? Ķīnieši pirmie bija uz Mēness? Vai arī vienkārši - "turpināt rakstīt Mēness izpētes vēsturi", "ierakstīt jaunu lappusi...". Starp citu... kā būru ar Taivānas apvienošanu ar Ķīnu un Mēnesi?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits