Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Kosova kopīgi ar ES misiju pārņem konflikta centrā esošos robežkontroles punktus

Kosovas un Eiropas Savienības (ES) policijas spēki un muitas ierēdņi piektdien tika izvietoti abos robežšķērsošanas punktos uz robežas ar Serbiju, kuru iepriekšējais pārņemšanas mēģinājums Prištinas kontrolē izraisīja vardarbīgas sadursmes ar vietējiem serbu iedzīvotājiem.

Kosovas premjerministrs Hašims Tači paziņojis, ka "process ir veiksmīgi sācies" un ka Kosovas policisti un muitnieki šobrīd atrodas robežkontroles punktos kopā ar ES tiesībsargāšanas misijas EULEX personālu un NATO miera uzturētājiem (KFOR).

"Es vēršos pie visiem pilsoņiem, aicinot uz mieru un savaldību," pēc valdības sēdes žurnālistiem Prištinā paziņoja Tači.

Viņš piebilda, ka Kosovas varasiestāžu "lēmumi un rīcība nav bijusi un netiks vērsta pret nevienu no etniskajām grupām".

"Es aicinu Belgradu beidzot atteikties no nožēlojamajiem mēģinājumiem destabilizēt reģionu un reizi par visām reizēm pieņemt, ka Kosova ir neatkarīga, vienota un nedalāma," sacīja Tači.

Kā ziņots, jūlijā Kosovas valdība uzdeva savai policijai pārņemt divus robežkontroles punktus uz robežas ar Serbiju, lai nodrošinātu nedēļu iepriekš noteikto serbu preču importa aizliegumu, jo etnisko serbu policijas darbinieki tā ievērošanu ignorēja.

Serbi, kas Kosovas ziemeļos veido vairākumu, uz to reaģēja ar vardarbību, un sadursmēs tika nogalināts viens albāņu policists, bet četri guva ievainojumus.

Lai novērstu tālāku situācijas eskalāciju, abus robežpārejas punktus savā kontrolē līdz 15.septembrim pārņēma KFOR.

Serbijas delegācijas vadītājs sarunām ar Kosovu Borko Stefanovičš paziņojis, ka Belgradai nav iebildumu pret EULEX personāla klātbūtni robežkontroles punktos, taču uzsvēra, ka tai kategoriski nav pieņemam situācija, ka tos kontrolē tikai etnisko albāņu amatpersonas.

Tikmēr vietējie serbi bloķējuši ceļus, kas ved uz abiem robežkontroles punktiem.

Aģentūras AFP korespondents no notikumu vietas ziņo, ka pie Jarinjes robežšķērsošanas punkta, kas atrodas aptuveni 110 kilometrus uz ziemeļiem no Prištinas, ceļu bloķē kādi 350 cilvēki, kamēr pie Brnjakas robežkontroles punkta šķērsām ceļam novietotas vairākas kravas automašīnas, ap kurām pulcējas daži desmiti protestētāju.

Lai gan par sadursmēm ziņas nav saņemtas, atmosfēra ir nokaitēta.

Serbijas ministrs Kosovas jautājumos Gorans Bogdanovičs, kas apmeklēja Kosovas serbus, kas iesaistījušies ceļu blokādēs, aicināja saglabāt mieru, norādot, ka šodien "nav mūsu D-diena".

"Mēs savas intereses varam aizstāvēt tikai miermīlīgi (..). Mūs gaida grūtas dienas un smaga cīņa, jo Priština un tie, kas to atbalsta, zina, ka var sasniegt savus mērķus, tikai nokausējot šeit esošo mūsu tautu," ministra teikto citē Serbijas aģentūra "Tanjug".

"Mums nav nedz ieroču, nedz armijas vai policijas, bet tikai cilvēki, kas ir gatavi aizstāvēt savas mājas un ģimenes," piebilda Bogdanovičs.

Kā žurnālistiem pavēstīja Serbijas valdības pārstāvis Milivoje Mihajlovičš, situācija uz robežas esot mierīga un "robežšķērsošanas punktos Kosovas policisti un muitnieki nespēlē nekādu lomu".

Tikmēr Maija Kocijančiča ES augstākās ārlietu pārstāves Ketrinas Eštones vārdā sacīja, ka "muitas procedūras veic kvalificēti muitas eksperti no EULEX Kosovas muitas ierēdņu klātbūtnē".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievi mēģinājuši uzbrukt Harkivas apgabalā

Krievi piektdien mēģinājuši veikt sauszemes uzbrukumu pāri robežai Harkivas apgabalā, un kaujas tur turpinās, pavēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrija.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits