Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Krievija kosmosa kuģa Sojuz bojājumu izmeklē kā sabotāžu

Krievijas Kosmosa aģentūra Roskosmos, turpinot izmeklēt, kā uz kosmosa kuģa Sojuz iekšējās sienas radies apmēram divus milimetrus liels caurums, kā dēļ kuģī samazinājās spiediens, centīsies rast pierādījumus, kur bojājums izdarīts un vai tas noticis apzināti, vēsta The Moscow Times.

Konstatējot caurumu, tas aizdarīts ar blīvējošu materiālu. Lai arī līdz tam novērotas gaisa spiediena izmaiņas, tās netika vērtētas kā kosmonautu dzīvībai bīstamas.

Sākotnēji tika uzskatīts, ka caurumu un spiediena samazināšanos kuģī, kas tika ātri novērsta, izraisījis mikrometeorīts, taču pašlaik šī versija atmesta.

Roskosmos vadītājs Dmitrijs Rogozins paudis, ka kosmosa kuģa korpusā ieurbts vairākkārt, turklāt tam, kas to darījis, trīcējušas rokas.

Rogozins šaubās, ka tas varētu būt Sojuz korpusa ražošanas brāķis, bet tiek pārbaudīts, vai caurums urbts, kuģim vēl esot uz Zemes, vai arī notikusi "tīša iejaukšanās, atrodoties kosmosā".

Tikmēr kādreizējais kosmosa nozares inženieris Aleksandrs Železnjakovs Krievijas ziņu aģentūrai TASS paudis, ka, viņaprāt, caurums Sojuz korpusā urbts uz Zemes.

"Caurums atrodas grūti pieejamā vietā, un urbt tur būtu sarežģīti. Visticamāk, kāds strādnieks izurbis nepareizu caurumu, tad to aizlāpījis un pēc tam to noklusējis," sacīja Železnjakovs. Viņš apšauba, ka caurums izurbts, Sojuz atrodoties kosmosā.

Roskosmos ar gala secinājumiem par šo incidentu cer nākt klajā tuvāko nedēļu laikā. 

Top komentāri

Sverčoks
S
Pastāv iespēja, ka rokas trīcējušas uz paģirām.
TrollisJT
T
Ja uzbj bez iekernēšanas, tad urbis var nedaudz "skraidīt", līdz sāk iekosties metālā pa īstam. Secinājums - jautājumā par roku trīcēšanu viņiem būs licies.
Palkinens
P
Norakstīt nedienas uz sabotāžu ir veca staļinistu recepte.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits