Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Krievu valodas oficiāla atzīšana Ukrainā izraisa plašus protestus

Ukrainas parlamenta spīkers Volodimirs Litvins pēc iepriekšējās dienas balsojuma, ar kuru otrajā un galīgajā lasījumā tika apstiprināts likums, kas paredz oficiāla statusa piešķiršanu krievu valodai, trešdien iesniedzis atlūgumu. "Kolēģi, lūdzu jūs izskatīt manu atlūgumu un pieņemt par to lēmumu," atklājot Augstākās Radas sēdi, deputātiem sacīja Litvins.

Pēc otrdienas balsojuma opozīcijas deputāti Kijevas centrā pie ēkas, kur trešdien gaidāma prezidenta Viktora Janukoviča uzstāšanās, sarīkojuši protestus, kas ilguši visu nakti. Trešdien policija demonstrantu izklīdināšanai izmantojusi asaru gāzi, un sadursmēs ievainots vismaz viens cilvēks.

Opozīcija apgalvo, ka ar šo likumu krievu valodai faktiski tomēr tiek piešķirts otras valsts valodas statuss. Tas valstī izsaucis arī masu protestus.

Kā ziņots, Ukrainas parlaments otrdien apstiprināja pretrunīgi vērtēto likumprojektu, kas paredz krievu valodai valstī piešķirt augstāku statusu, lai gan tā netiks pasludināta par otru valsts valodu. Likumprojekts izsaucis šķelšanos likumdevēju vidū, kas maijā noveda pat pie masu kautiņa Augstākās Radas sēžu zālē. Arī šajā balsojumā parlamenta sēžu zālē izraisījās nekārtības, kliegšana un deputātu kautiņi.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem 113 no klātesošajiem 364 deputātiem balsojumā nepiedalījās, bet tikai divi likumdevēji balsoja pret, jo lielākā daļa opozīcijas deputātu balsojuma brīdī atradās plenārsēžu zāles priekšējā daļā pie prezidija. Nekārtības sākās, kad Reģionu partija ierosināja otrdien balsot par krievu valodas statusa paaugstināšanu, lai gan darbakārtībā šis jautājums nebija iekļauts. Seši likumdevēji jau izsludinājuši badastreiku, protestējot pret "parlamenta vairākuma rupjo rīcību" balsojuma laikā. Tagad likums tiks nodots parakstīšanai prezidentam Viktoram Janukovičam.

Likumprojektu ierosināja Janukoviča pārstāvētā Reģionu partija, un tas paredz, ka Ukrainas valsts valoda ir ukraiņu valoda, taču ļauj valsts amatpersonām un iestādēm lietot minoritāšu valodu reģionos, kur tā ir dzimtā valoda vismaz 10% iedzīvotāju. Tas nozīmē, ka reģionālās valodas statuss krievu valodai tiks piešķirts 13 no 27 administratīvi teritoriālajām vienībām, arī Kijevā un Sevastopolē.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits