Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Lībijā pirmās vēlēšanas 48 gadu laikā

Pēc nepilna pusgadsimta pārtraukuma Lībijas iedzīvotājiem atkal būs iespēja balsot. Sestdien Ziemeļāfrikas valstī, kurā pirms nepilna gada tika gāzts pulkveža Muammara Kadāfi diktatoriskais režīms, tiks ievēlēta Nacionālā sapulce, kam vajadzēs uzsākt demokrātiskas politiskās pārmaiņas. Vairākums no gandrīz trīs miljoniem reģistrēto vēlētāju balsos pirmo reizi savā mūžā, tādēļ var apgalvot, ka vēlēšanas būs lībiešu pirmā demokrātijas mācību stunda.

Tā nesolās būt vienkārša, jo cilvēkiem trūkst informācijas par institūciju, ko viņi ievēlēs, un par partijām un politiķiem, kas cīnīsies par vēlētāju balsīm. Pastāv arī bažas par drošību vēlēšanu laikā, jo pirms tām ir notikuši uzbrukumi vēlēšanu organizatoriem, bet dažādi bruņoti grupējumi ir draudējuši traucēt balsošanas norisi.

4000 kandidātu

Pēdējo reizi vēlēšanas Lībijā notika tālajā 1964. gadā, kad pie varas atradās karalis Idriss, kuru 1969. gadā gāza M. Kadāfi vadītie revolucionārie spēki. M. Kadāfi gandrīz 42 gadu ilgās valdīšanas laikā Lībijā bija aizliegtas politiskās partijas un tiešas vēlēšanas, jo valdošā kliķe tās uzskatīja par buržuāziskām un nedemokrātiskām.

Sākotnēji Nacionālās sapulces vēlēšanas bija paredzētas jūnijā, tomēr tās nācās pārcelt vēlēšanu komitejas finanšu un cilvēku resursu trūkuma dēļ. Sestdien paredzēto vēlēšanu uzdevums ir ievēlēt 200 sapulces deputātus, no kuriem 80 būs ar partejisku piederību, bet pārējie neatkarīgie. To rezultātu noteiks ar mažoritāro un proporcionālo vēlēšanu sistēmu sajaukumu.

Nacionālās sapulces, kas nomainīs kopš pērnā gada valdošo neievēlēto Lībijas Nacionālo pārejas padomi (NPP), uzdevums būs iecelt jaunu premjerministru un izveidot komiteju, kurai būs jāsaraksta Lībijas jaunā konstitūcija, kuras apstiprināšanai vajadzēs sarīkot referendumu. Pēc tam, kad konstitūcija tiks apstiprināta, Nacionālajai sapulcei būs jāizsludina parlamenta vēlēšanas, kuras varētu notikt 2013. gadā, raksta Reuters.

Vēlēšanu komiteja informē, ka vēlēšanās gatavojas piedalīties 2500 neatkarīgo kandidātu un ap 1200 kandidātu, kuri pārstāv kādu no valstī reģistrētajām 142 politiskajām organizācijām.

Zināmākie kandidāti ir viens no bijušajiem NPP līderiem Mahmūds Džibrils, kurš startēs ar savu partiju Nacionālo spēku alianse, un bijušais Tripoles militārās padomes priekšsēdētājs Abdelhakims Belhadžs ar paša vadīto Tēvzemes partiju. Pie favorītiem pieskaitāma arī islāmistu kustības Musulmaņu brālība partija.

Bailes par drošību

Dalībai balsošanā reģistrējušies 2,7 miljoni cilvēku jeb 80% no balsstiesīgajiem Lībijas iedzīvotājiem. Daudzi no viņiem ir sajūsmināti par iespēju pirmo reizi dzīvē iemest biļetenu vēlēšanu urnā, bet arī neziņas pilni. «Kadāfi valdīšanas laikā mums stāstīja, ka cilvēki politiskajās partijās ir valsts nodevēji,» stāsta skolotāja Favzija Masūda. «Tagad mēs mācāmies, kas ir partija, ko tā dara, un kā notiks vēlēšanas. Mēs to nekad neesam darījuši, bet tas ir aizraujoši.»

Liela problēma ir vēlētāju neinformētība par atsevišķu kandidātu un partiju nostādnēm dažādos jautājumos, kas svarīgi valsts nākotnei. Tas tādēļ, ka valstī faktiski nenotiek priekšvēlēšanu kampaņa, kuras laikā būtu jāveic vēlētāju informēšana. Galvaspilsētā Tripolē tikai šur tur manāms pa kādam priekšvēlēšanu plakātam, bet valsts nomaļākie nostūri dzīvo informācijas vakuumā.

Daļa potenciālo vēlētāju varētu neaiziet līdz iecirknim, baidoties, ka valdība nespēs garantēt pietiekamu drošību. Daudzviet valstī turpinās bruņotas sadursmes starp grupējumiem, kuri pēc M. Kadāfi gāšanas nav nolikuši ieročus un iebilst pret vēlēšanu norisi. Drošības apsvērumu dēļ būs ierobežota ārvalstu novērotāju piekļuve vēlēšanu iecirkņiem visā valstī, tādēļ pastāv bažas par centieniem ietekmēt balsošanas rezultātus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits