Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Londona: Skotijas neatkarība var radīt draudus drošībai

Lielbritānijas drošība var tikt apdraudēta, ja Skotija 2014.gada referendumā nobalsos par neatkarību, trešdien brīdināja Lielbritānijas Ārlietu ministrija.

Lielbritānijas ienaidnieki varētu izmantot jebkuru nestabilitāti, ko izraisīs 300 gadus pastāvējušās savienības iziršana un jaunas robežas rašanās Anglijas ziemeļos, Ārlietu ministrija norādīja parlamenta Ārlietu komitejai. "Var rasties īstermiņa risks, ka Apvienotās Karalistes ārpolitikas oponenti mēģina izmantot jebkuru neskaidrību vai uzmanības novēršanu, kas var sekot pēc balsojuma par labu tam, ka Skotija atdalās," norādīts ministrijas paziņojumā.

Ārlietu ministrija tagad aicina Skotijas valdību sniegt pierādījumus tam, ka neatkarīgā Skotija automātiski saglabās dalību tādās starptautiskajās struktūrās kā Eiropas Savienība, NATO un ANO. Jaunajai valstij būs jāizstājas no 14 000 Lielbritānijas līgumu un tās pilsoņiem, zaudējot britu konsulāro atbalstu, draud lielāks "bērnu nolaupīšanas, piespiedu laulību un noziedzības" risks, brīdina ministrija.

Tomēr Skotu nacionālā partija (SNP), kas patlaban ir pie varas Edinburgā, šīs bažas noraida. "Neatkarība nozīmēs to, ka mēs turpināsim strādāt, sadarbojoties ar citām Apvienotās Karalistes daļām, mūsu Eiropas kaimiņiem un starptautiskajiem partneriem, kopīgajās aizsardzības un drošības interesēs," norādīja partijas preses pārstāvis.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons un Skotijas premjers Alekss Salmonds pirmdien parakstīja vienošanos par Skotijas neatkarības referenduma rīkošanu 2014.gadā. Edinburgā parakstītā vienošanās paredz, ka referendums notiks 2014.gada rudenī un ka tajā vēlētājiem būs jāatbild uz vienu vienkāršu jautājumu - vai Skotijai jāizstājas no Lielbritānijas, vai nē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits