Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Lukašenko gatavo nākamo diktatoru

Baltkrievijas autoritārais prezidents Aleksandrs Lukašenko pagājušajā nedēļā viesojās pie viena no saviem nedaudzajiem ārvalstu sabiedrotajiem un draugiem Venecuēlas prezidenta Ugo Čavesa. Abu kopīgās uzrunas laikā A. Lukašenko sirdsdraugu Ugo iepazīstināja ar savu septiņgadīgo ārlaulības dēlu Nikolaju un paziņoja, ka ar valstu attiecībām viss būs kārtībā arī pēc 25 gadiem, jo viņam esot zināms, kam nodot rūpes par baltkrievu un venecuēliešu tautu draudzību.

Baltkrievijas opozīcijas mediji to uztvēruši kā skaidru mājienu, ka mazais Koļa tiek gatavots par Batjkas (kā Baltkrievijā dēvē A. Lukašenko) «troņmantnieku». Paziņojums gan reti kuru pārsteidza, jo jau iepriekš prezidents par savu amata pēcteci ir minējis jaunāko no trijiem dēliem. Lielāks pārsteigums baltkrievu žurnālistiem bija kāda venecuēlieša blogera novērojums, ka Koļa zem žaketes nēsā apzeltīto pistoli, ko viņš pirms dažiem gadiem publiski izrādīja toreizējam Krievijas prezidentam Dmitrijam Medvedevam. «Nav apspriežams, vai tas ir normāli, ka septiņgadīgam zēnam pieder kaujas ierocis,» raksta pazīstamā Baltkrievijas opozīcijas vietne Harta97.

Dēls no mīļākās

Ar blondiem matiem un eņģeļa seju apveltītais Koļa jau vairākus gadus ir par Eiropas pēdējo diktatoru dēvētā A. Lukašenko acuraugs, kuru viņš ņem līdzi ārvalstu vizītēs, uz valdības sēdēm un militārajām mācībām un parādēm, kurās puisēnam ir uzšūdināta forma ar virspavēlnieka uzplečiem.

Koļa ir dzimis 2004. gadā, bet plašākai sabiedrībai nav darīts zināms, kas ir viņa māte. Pats A. Lukašenko apgalvo, ka dēlu viņam esot dāvājis Dievs (tas ir diezgan savādi cilvēkam, kurš sevi pasludinājis par «ortodoksālu ateistu»). Tomēr Baltkrievijā klīst runas, ka Nikolaju prezidentam dāvājusi viņa bijusī personīgā ārste Irina Abeļska, kura paralēli pildījusi arī vadoņa mīļākās lomu. Pēc dažiem gadiem mīlestība beigusies un A. Lukašenko padzinis Irinu, bet Nikolaju paturējis sev.

Nevienam nav zināms, ko tagad dara I. Abeļska. Vieni mēļo, ka viņa strādā par ārsti kādā Baltkrievijas nomalē, citi apgalvo, ka sieviete ir ievietota psihiatriskajā slimnīcā, bet trešie domā, ka viņa ir mirusi. A. Lukašenko aprindām tuvu stāvoši avoti stāsta, ka I. Abeļska ikdienā dēla audzināšanā nepiedalās, bet pa retam var satikties ar Koļu prezidenta pilī Minskā, raksta ziņu portāls The Philadelphia News.

Pirmo reizi sabiedrībā kopā ar Koļu A. Lukašenko parādījās 2008. gada aprīlī Neatkarības dienas parādē, pēc dažiem mēnešiem viņš zēnu paņēma līdzi uz Pekinu vērot olimpisko spēļu atklāšanas ceremoniju. Puisēns bija līdzās tēvam arī tad, kad prezidents pagājušā gada 11. aprīlī ieradās Minskas metro, kur pirms dažām stundām bija noticis terora akts. Tajā tika nogalināti 15 cilvēku.

Prezidenta aste

Pirms dažiem gadiem vaicāts, kādēļ tik regulāri parādās sabiedrībā kopā ar dēlu, A. Lukašenko atbildēja, ka viņam neesot citas izvēles: «Ja neesmu mājās, viņš neguļ un neēd. Viņš man ir pieķēries kā aste. Tādēļ esmu spiests viņu ņemt līdzi ārvalstu vizītēs.»

Prezidents apgalvo, ka pakļauj Koļu stingrai audzināšanai, tomēr daži novērojumi liecina, ka Lukašenko juniors nav nekāds paipuisītis. Kādu laiku Baltkrievijā klīst stāsts par to, kā pirms kāda lidojuma uz ārvalstīm Nikolajs iesitis kādai stjuartei, kura viņam neļāva aizvērt aviolainera durvis, un uzbļāvis: «Kad es kļūšu par ministru, tad nošaušu tevi.» Ja zēns nēsā līdzi pistoli, tad šādus draudus var uztvert nopietni.

A. Lukašenko ir divi pieauguši dēli no pirmās un vienīgās oficiālās laulības ar skolasbiedreni Gaļinu, kura jau gadiem dzīvojot laukos un strādājot par slaucēju. Līdz šim viņš nevienu no viņiem nav minējis kā savu iespējamo pēcteci prezidenta amatā. Batjka apgalvo, ka Koļa ir ļoti apdāvināts, izredzētais. «Par prezidentu piedzimst, par to nekļūst,» uzskata A. Lukašenko.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits