Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Mājas arests neliks Asānžam apturēt misiju

Lai gan tuvākie mēneši būs jāpavada izolācijā no ārpasaules, slepenu dokumentu noplūdinātāja WikiLeaks vadītājs Džūljens Asānžs ir apņēmības pilns turpināt misiju.

Viņš ceturtdien tika atbrīvots no Londonas cietuma, kurā pavadīja deviņas dienas. Viņu atlaida pret 200 tūkstošiem mārciņu (164 tūkstoši latu) lielu drošības naudu, bet vismaz līdz februārim, kad tiks paziņots tiesas spriedums par viņa izdošanu vai neizdošanu Zviedrijai, Dž. Asānžs uzturēsies lauku īpašumā, kas pieder atvaļinātam Lielbritānijas armijas virsniekam un WikiLeaks atbalstītājam Vonam Smitam.

Baidās no ASV

«Ir tik labi atkal ieelpot Londonas svaigo gaisu,» tūlīt pēc atbrīvošanas ceturtdienas vakarā sacīja Dž. Asānžs. Sarunā ar žurnālistiem viņš turpināja apgalvot, ka Zviedrijā pret viņu izvirzītās apsūdzības seksuālos noziegumos ir rūpīgi izplānota apmelošanas kampaņa, lai atriebtos par WikiLeaks darbību. «Vajadzēja redzēt ASV aizsardzības ministra Roberta Geitsa vīpsnājošo smaidu brīdī, kad viņš uzzināja par manu arestu, lai saprastu tā vērtību organizācijas pretinieku acīs,» sacīja Dž. Asānžs. Pagājušajā nedēļā R. Geitss paziņoja, ka Dž. Asānža arests ir laba ziņa.

Dž. Asānžs nebaidās, ka varētu tikt izdots Zviedrijai, bet bažījas par nonākšanu ASV varas iestāžu rokās. Hakeris un viņa advokāti saņēmuši informāciju, ka ASV darot visu, lai pret viņu varētu izvirzīt apsūdzības spiegošanā.

Laikraksts The New York Times šonedēļ vēstīja, ka prokurori cenšas iegūt pierādījumus, ka Dž. Asānžs «izspiedis» nu jau bēdīgi slavenos amerikāņu diplomātu ziņojumus no bijušā ASV armijas izlūkošanas analītiķa Bredlija Meninga. ASV Tieslietu ministrija apstiprinājusi, ka «notiek izmeklēšana, kas ir saistīta ar WikiLeaks», tomēr konkrētākus komentārus nav sniegusi, raksta BBC.

Austrālijas policija paziņojusi, ka, noplūdinot ASV diplomātu saraksti, WikiLeaks nav pārkāpis Dž. Asānža dzimtenes likumus.

WikiLeaks būs konkurents

Lai gan viņam līdz nākamajai tiesas sēdei, kas varētu notikt februāra sākumā, jāatrodas lauku īpašumā Safolkā Anglijas austrumos, Dž. Asānžs neuzskata, ka tiks apgrūtināta jaunu slepeno dokumentu noplūdināšana.

«Darbs uz priekšu virzīsies straujāk, jo esmu atgriezies, lai palīdzētu vadīt mūsu kuģi,» sacīja WikiLeaks dibinātājs. «Bet jūs jau redzējāt, ka manas prombūtnes laikā viss tika koordinēts tik veiksmīgi, lai darbotos arī bez manas tiešās līdzdalības.» Viņš piebilda, ka līdz šim publiskajā telpā noplūdināti tikai 1600 no 250 tūkstošiem diplomātisko dokumentu.

Drīzumā WikiLeaks konkurenci veidos vietne OpenLeaks, kuru izveidojuši cilvēki, kas savulaik aizgājuši no Dž. Asānža organizācijas. Arī OpenLeaks noplūdinās valdību un biznesa korporāciju slepenos dokumentus, tomēr atšķirībā no WikiLeaks iegūto informāciju nepublicēs pats, bet nodos šo funkciju plašsaziņas līdzekļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits