Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Makrons: Francija un ASV grib strādāt pie jaunas kodolvienošanās ar Irānu

Francijas prezidents Emanuels Makrons otrdien sacīja, ka ir gatavs strādāt kopā ar ASV pie jaunas kodolvienošanās ar Irānu.

ASV prezidents Donlds Tramps iepriekš pirms trim gadiem noslēgto vienošanos bija raksturojis kā "ārprātīgu".

"Es varu pateikt, ka mums bija ļoti vaļsirdīgas diskusijas, tikai mums diviem," ar Trampu kopīgajā preses konferencē sacīja Makrons.

"Mēs tātad vēlamies no šā brīža un turpmāk strādāt pie jaunas vienošanās ar Irānu," sacīja Makrons.

Tramps otrdien brīdināja, ka Irānai būs "lielākas problēmas, nekā tai jelkad līdz šim ir bijušas", ja tā atsāks savu kodolprogrammu.

Norādot, ka viņa uzskati par Irānas kodolvienošanos, kā arī centieni to pārskatīt ir labi zināmi, Tramps kritizēja 2015.gada vienošanos kā "ārprātīgu" un "smieklīgu", kā paktu, kuru nevajadzēja noslēgt.

Irāna varētu izstāties no Kodolieroču neizplatīšanas līguma, ja ASV prezidents atteiksies no pasaules lielvaru un Irānas starpā 2015.gadā noslēgtā līguma par Teherānas kodolprogrammas ierobežošanu, otrdien pavēstīja Irānas Nacionālās drošības padomes sekretārs Ali Šamhani.

Tramps sacījis - ja Eiropas sabiedrotie līdz 12.maijam neizlabos "šausmīgos trūkumus", kā viņš tos nodēvēja, tad viņš atjaunos ekonomiskās sankcijas pret Irānu, kas līgumam būtu smags trieciens.

Pārējās līgumu parakstījušās puses - Krievija, Ķīna, Vācija, Lielbritānija un Francija - iepriekš apliecinājušas, ka vēlas līgumu saglabāt.

Irāna kopš 1970.gada ir šī līguma dalībvalsts kā valsts, kurai nav kodolieroču.

Teherāna brīdinājusi, ka tā aktivizēs savu kodolprogrammu, ja ar lielvarām noslēgtā vienošanās izjuks.

Top komentāri

varžotājs
v
Īsais: "Vienošanās ar Irānu ir jāatstāj spēkā. Tā ir ... bla-bla-bla: miers! brīvība! vienlīdzība! brālība!". Garais: "Tā vienošanās ir ļoti slikta." Īsais: "Nu labi, esmu gatavs strādāt kopā ar ASV pie jaunas kodolvienošanās ar Irānu." Īsi un kodolīgi.
re kā
r
Franču TV secinājums: Makronam nav izdevies izkustināt Trampa "līnijas". Makrons tagad runā visu otrādi nekā pirms trijām dienām. Lai glābtu Francijas seju, viņš saka, ka turpinās strādāt kopā ar ASV.
interpretācijas māksla
i
Nav svarīgi, kas tiek darīts, galvenais interpretēt sev izdevīgā gaismā. Tramps apsveic Makronu par Makrona cīņu pret "nekontrolējamo imigrāciju". Kas īstenībā ir noticis? Makrons vārdos grib mazināt imigrāciju, kas izpaužas vispirms divās lietās: tiek saīsināts patvēruma pieprasītāju iesniegumu izskatīšanas laiks un tiek izteikta vēlme palielināt izraidīto personu skaitu. Īstenība ir daudz vienkāršāka: patvērums tiek piešķirts 30% un atteikts 70%, bet tie 70% netiek izraidīti. Tikai 2%-3% pēc atteikuma saņemšanas dodas mājās, retumis kāda čigānu vai albāņu ģimene tiek izraidīta, tad tas ir notikums Nr.1 valstī. Iesniegumu izskatīšanas laika saīsināšana nozīmē, ka ierēdņiem būs mazāk laika, lai pierādītu, ka patvērums nepienākas. Tātad apmierināto pieteikumu skaits pieaugs, bet noraidīto samazināsies. Imigrācija nemazināsies, tā tiks daļēji legalizēta. Un dažreiz būs PR akcijas par kādas ģimenes izraidīšanu, lai radītu ilūziju par cīņu pret imigrāciju.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits